Η σημασία των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων

Το βούρτσισμα των δοντιών σας, το νήμα και η υγιεινή διατροφή είναι όλα πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας. Ωστόσο, αυτές οι συνήθειες στο σπίτι πρέπει να λειτουργούν παράλληλα με την επαγγελματική οδοντιατρική φροντίδα από μια οδοντιατρική κλινική.

Πρέπει να επισκέπτεστε μια οδοντιατρική κλινική κάθε έξι μήνες για εξέταση και καθαρισμό. Γιατί είναι τόσο σημαντικοί αυτοί οι τακτικοί έλεγχοι; Θα εξηγήσουμε τους λόγους σε αυτό το άρθρο.

Έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στοματικής υγείας

Χωρίς τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, είναι αδύνατο να εντοπιστούν έγκαιρα προβλήματα στοματικής υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα προβλήματα είναι ανώδυνα κατά τα αρχικά στάδια. Μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο, το πρόβλημα έχει ήδη προχωρήσει και πιθανότατα θα απαιτήσει πιο εντατική θεραπεία.

Ο οδοντίατρός σας, ωστόσο, έχει τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνολογία για να συλλάβει τα αναπτυσσόμενα προβλήματα προτού γίνουν μεγάλα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, αναζητούν σημάδια τερηδόνας, ουλίτιδας, ουλίτιδας, μόλυνσης και καρκίνου του στόματος.

Επιπλέον, μπορεί να κάνουν ακτινογραφίες για να ανιχνεύσουν προβλήματα αόρατα με γυμνό μάτι. Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, κοιλότητες μεταξύ των δοντιών σας, προσκρούμενα δόντια, τερηδόνα των οστών, τραυματισμό της γνάθου και πολλά άλλα.

Θυμηθείτε, μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε πονόδοντο δεν σημαίνει ότι το στόμα σας είναι απαλλαγμένο από τερηδόνα ή μόλυνση! Χρειάζεστε έναν επαγγελματία για να αξιολογήσει την υγεία του στόματός σας για να γνωρίζετε με βεβαιότητα.

Πρόληψη παθήσεων στοματικής υγείας

Οι τακτικοί έλεγχοι σε μια οδοντιατρική κλινική είναι ένα κρίσιμο συστατικό της οδοντιατρικής πρόληψης. Στο τέλος της ημέρας, η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να διατηρείτε το στόμα σας υγιές και απαλλαγμένο από κάθε σήψη, μόλυνση και ασθένεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε ένα όμορφο, λειτουργικό και χωρίς πόνο χαμόγελο για μια ζωή.

Η οδοντιατρική πρόληψη περιλαμβάνει όλες τις θετικές συνήθειες στοματικής φροντίδας που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος. Συνδυάζει την καθημερινή σας ρουτίνα στο σπίτι με επιλογές τρόπου ζωής και τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους.

Για παράδειγμα, το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, το οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα, η κατανάλωση αρκετού νερού και η υγιεινή διατροφή καταπολεμούν την ανάπτυξη βακτηρίων και τη συσσώρευση πλάκας στο στόμα, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.

Η αφαίρεση πλάκας και πέτρας είναι επίσης μέρος των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων σας. Ακόμα κι αν βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, η συσσώρευση πλάκας είναι φυσιολογική. Πρέπει να επισκεφτείτε μια οδοντιατρική κλινική για να το αφαιρέσετε και να αποτρέψετε μελλοντικές τερηδόνες.

Η οδοντιατρική πρόληψης περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό δυνητικά προβληματικής συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα. Ακόμη και η ορθοδοντική μπορεί να είναι μια μορφή προληπτικής οδοντιατρικής, καθώς τα κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια αυξάνουν την πιθανότητα τερηδόνας και ουλίτιδας.

Επιμελής και επαγγελματικός καθαρισμός

Το στόμα σας επωφελείται πολύ από τον βαθύ καθαρισμό κάθε έξι μήνες. Οι εναποθέσεις πλάκας που χάνονται από το βούρτσισμα στο σπίτι σας μετατρέπονται σε πέτρα, η οποία είναι αδύνατο να αφαιρεθεί χωρίς επαγγελματικό οδοντιατρικό εξοπλισμό. Το βούρτσισμα και το νήμα δεν θα το κόψουν!

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η πλάκα και η πέτρα θα φθείρουν το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών, αφήνοντας το εσωτερικό δόντι ευάλωτο σε τερηδόνα και μόλυνση.

Κατά τον τακτικό σας έλεγχο, ένας οδοντιατρικός υγιεινολόγος εκτελεί ενδελεχή καθαρισμό για να αφαιρέσει τις εναποθέσεις πλάκας και πέτρας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλιμάκωση. Στη συνέχεια, τα δόντια σας γυαλίζονται για να αφαιρέσετε τους επιφανειακούς λεκέδες. Ως αποτέλεσμα, το χαμόγελό σας μπορεί να είναι αισθητά πιο φωτεινό και λευκό.

Διατηρήστε την εμφάνιση του χαμόγελου σας

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί σας έλεγχοι περιλαμβάνουν αφαίρεση ελαφρών λεκέδων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γυάλισμα. Το γυάλισμα και η απολέπιση αφήνουν τα δόντια σας πιο καθαρά και λαμπερά. Ένα λαμπερό, υγιές και λαμπερό χαμόγελο είναι μια μεγάλη τόνωση της αυτοπεποίθησης!

Η πλάκα, η πέτρα και οι λεκέδες, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εμφάνιση των δοντιών σας και να σας κάνουν να διστάζετε να δείξετε το χαμόγελό σας. Ορθοδοντικά ζητήματα, όπως κακώς ευθυγραμμισμένα, συνωστισμένα ή στραβά δόντια, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αυτοπεποίθησή σας.

Μάθετε πώς να φροντίζετε καλύτερα τα δόντια σας

Οι μεγάλες οδοντιατρικές κλινικές είναι επίσης εκπαιδευτές. Ως συνεργάτης της στοματικής σας υγείας, θέλουμε να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε καλύτερα τα δόντια σας, ώστε να έχετε ένα ελκυστικό και λειτουργικό χαμόγελο για όλη τη ζωή.

Είμαστε διαθέσιμοι να εξηγήσουμε τεχνικές, να προσφέρουμε συμβουλές, να παρέχουμε διατροφικές συμβουλές και να δώσουμε συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα ωφελήσουν τη στοματική σας υγεία. Τελικά, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι καλά περιποιημένα κατά τους μήνες μεταξύ των ραντεβού σας.

Επιπλέον, η σωστή στοματική φροντίδα στο σπίτι σημαίνει ότι τα δόντια σας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση κάθε φορά που επισκέπτεστε την κλινική μας. Όχι μόνο τα ραντεβού σας θα είναι πιο γρήγορα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε μακροχρόνιες, επεμβατικές ή δαπανηρές θεραπείες.

Η πρόληψη είναι λιγότερο δαπανηρή από τη θεραπεία

Οι θεραπείες στοματικής υγείας μπορεί να είναι δαπανηρές. Είναι πολύ πιο οικονομικό να επενδύσετε σε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και προληπτική οδοντιατρική παρά σε εντατικές και επεμβατικές θεραπείες, ειδικά για καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν. Το να μας επισκέπτεστε κάθε έξι μήνες για πλήρη εξέταση και επαγγελματικό καθαρισμό μπορεί να αποτρέψει τους υψηλούς οδοντιατρικούς λογαριασμούς αργότερα.

Εάν παραμελήσετε τη στοματική σας υγεία και καταλήξετε να χρειαστείτε μια πιο εντατική διαδικασία, τότε ο χρόνος αποθεραπείας σας θα είναι επίσης μεγαλύτερος. Πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρετε λίγες μέρες άδεια από τη δουλειά, κάτι που μπορεί να είναι δαπανηρό, ανάλογα με το επάγγελμά σας.

Η στοματική υγεία και η γενική υγεία συνδέονται

Η στοματική σας υγεία συνδέεται με τη γενική σας υγεία. Η τερηδόνα, η μόλυνση και η ασθένεια στο στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες και αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία αλλού στο σώμα.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει πιθανές συνδέσεις μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της καρδιακής νόσου, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της ενδοκαρδίτιδας. Η ασθένεια των ούλων έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.