Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια της νόσου των ούλων

Η ουλίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών σε ενήλικες. Η αργή διαδικασία της φθοράς των ούλων, των δοντιών και των οστών είναι ως επί το πλείστον ανώδυνη, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό. Ξεκινά ως μια ήπια μόλυνση των ούλων και μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αρκετή προειδοποίηση.

Η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με τα σημάδια της νόσου των ούλων δίνει τη δυνατότητα σε εσάς (και στον οδοντίατρό σας) να τη διαγνώσετε έγκαιρα. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας. Οι συνεχείς έλεγχοι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές και να αποτρέψετε τις σοβαρές συνέπειες της νόσου των ούλων.

Τι είναι η ασθένεια των ούλων;

Η ουλίτιδα (περιοδοντική νόσος) είναι μια λοίμωξη που εντοπίζεται στα ούλα των δοντιών σας. Ξεκινά με φλεγμονή στον ιστό των ούλων που προκαλείται από κακή οδοντική υγιεινή. Σε αυτό το στάδιο, αναφέρεται ως ουλίτιδα. Τα ούλα σας φαίνονται κόκκινα και πρησμένα και είναι ευαίσθητα στην αφή.

Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, οι ίδιοι οι ιστοί που συγκρατούν τα δόντια σας στη θέση τους αρχίζουν να φθείρονται. Η περιοδοντίτιδα είναι όταν τα οστά και οι ίνες που στηρίζουν τα δόντια υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη. Η γραμμή των ούλων αρχίζει να υποχωρεί, δημιουργώντας έτσι ένα κενό μεταξύ των δοντιών και των ούλων σας, όπου τα βακτήρια και τα κομμάτια τροφής μπορούν να εγκατασταθούν. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του ίδιου του οστού.

Τέλος, η ουλίτιδα φτάνει στο τελικό της στάδιο: προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Επειδή ο ιστός και τα οστά που περιβάλλουν τα δόντια σας έχουν πλέον καταστραφεί, τα δόντια χαλαρώνουν. Τελικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών. Η περιοδοντική νόσος είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι ενήλικες χάνουν τα δόντια τους.

Αιτίες της νόσου των ούλων

Αν και οι συνέπειες της ουλίτιδας είναι σοβαρές, έχει ταπεινή αρχή. Το ακατάλληλο βούρτσισμα και το νήμα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στο στόμα. Οι τακτικοί επαγγελματικοί καθαρισμοί από τον οδοντίατρό σας βοηθούν στον περιορισμό αυτής της συσσώρευσης πλάκας.

Ωστόσο, τι ακριβώς είναι η πλάκα; Είναι ένα άχρωμο, κολλώδες στρώμα βακτηρίων που συσσωρεύεται στα δόντια σας. Το στόμα είναι φυσικά γεμάτο βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προληπτικοί και επιμελείς με τις συνήθειές μας στο βούρτσισμα και το νήμα. Το συνεχές βούρτσισμα και το νήμα μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία πλάκας και να την αφαιρέσουν μόλις συμβεί.

Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, όμως, σκληραίνει και γίνεται πέτρα. Η πέτρα δεν καταπολεμάται με απλό βούρτσισμα και νήμα. Μόνο ο οδοντίατρός σας έχει τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές για να το αφαιρέσει.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες εκτός από την κακή στοματική υγιεινή. Ο διαβήτης, το AIDS, ορισμένα φάρμακα και η γενετική έχουν όλα τη δυνατότητα να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων. Τούτου λεχθέντος, το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το εάν ένα άτομο θα αναπτύξει ασθένεια των ούλων και επίσης μειώνει την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Σημάδια της νόσου των ούλων

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας αποικοδόμησης των ούλων είναι ανώδυνη. Εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα της νόσου των ούλων, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια, τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Τα ούλα σας φαίνονται κόκκινα και πρησμένα.
Τα ούλα σας πονάνε και αιμορραγούν εύκολα, ειδικά όταν βουρτσίζετε, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, τρώτε ή πίνετε.
Πονάει στο μάσημα.
Πάντα έχεις κακοσμία που δεν περνάει.
Τα ούλα σας υποχωρούν, με αποτέλεσμα τα δόντια σας να φαίνονται πιο μακριά και να νιώθετε πιο ευαίσθητα.
Τα δόντια σας είναι χαλαρά.
Υπάρχει πύον ανάμεσα στα δόντια σας ή άλλα σημάδια μόλυνσης.

Θεραπεία της νόσου των ούλων

Ο οδοντίατρός ή ο οδοντιατρικός υγιεινολόγος σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει την ασθένεια των ούλων σας. Αυτό γίνεται με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τη μέτρηση του βάθους των θυλάκων γύρω από τα δόντια σας. Δεδομένου ότι η ασθένεια των ούλων αναγκάζει τα ούλα σας να απομακρύνονται από τα δόντια, αυτό το κενό μεγαλώνει. Εάν το στόμα σας είναι υγιές, αυτή η τσέπη θα έχει βάθος μόνο 1 έως 3 χιλιοστά. Μερικοί οδοντίατροι μπορεί να κάνουν ακτινογραφία για να δουν εάν πάσχετε από απώλεια οστικής μάζας.

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι απίστευτα σημαντικός για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου των ούλων. Εάν εντοπιστεί έγκαιρα, η μόλυνση μπορεί να αντιστραφεί! Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενδελεχή, επαγγελματικό καθαρισμό που ακολουθείται από τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.

Μόλις η νόσος εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η αντιμετώπισή της γίνεται πιο δύσκολη. Τότε χρειάζονται πιο σοβαρές και επεμβατικές μέθοδοι για την εξάλειψη των μικροβίων και των βακτηρίων από το στόμα σας. Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να πάει κάτω από τη γραμμή των ούλων για να καθαρίσει τις ρίζες των δοντιών σας. Εάν έχετε ήδη υποστεί απώλεια ιστού και οστικής μάζας, τότε πιθανότατα θα σας συστήσουν σε έναν ειδικό (που ονομάζεται περιοδοντολόγος) για πιο προηγμένη θεραπεία.

Υγιεινες συνηθειες

Οι καλές συνήθειες βουρτσίσματος και χρήσης νήματος καταπολεμούν τη συσσώρευση πλάκας και μειώνουν τον κίνδυνο ουλίτιδας. Θα πρέπει να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με βάση το φθόριο και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά για να φτάσετε στην πλάκα που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δόντια σας. Το στοματικό διάλυμα είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στο καθεστώς οδοντικής υγιεινής σας, καθώς καθαρίζει τυχόν υπολείμματα τροφών και βοηθά στη διάσπαση της πλάκας.