Πώς να φροντίσετε καλύτερα τα δόντια σας στο σπίτι

Το χαμόγελό σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να μεταφέρει τόσα πολλά και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πρώτης εντύπωσης που διαρκεί. Για πολλούς, ένα λαμπερό, λαμπερό χαμόγελο είναι μια τεράστια πηγή εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ένα όμορφο χαμόγελο απαιτεί το μερίδιο της δουλειάς του. Τα δόντια σας απαιτούν καθημερινή φροντίδα και προσοχή για να διατηρηθούν υγιή και δυνατά.

Η υιοθέτηση καλών πρακτικών στοματικής υγιεινής από νεαρή ηλικία είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου για όλη τη ζωή. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα υγιές χαμόγελο δεν κοστίζει πάρα πολύ και συνήθως δεν απαιτούνται ακριβές θεραπείες και διαδικασίες για να διατηρήσετε τα λευκά σας μαργαριταρένια. Αν και ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν ορθοδοντικές ή επανορθωτικές θεραπείες για να διορθώσουν προβλήματα με τα δόντια ή τη γνάθο τους, οι περισσότεροι τρόποι για να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή μπορούν να γίνουν απευθείας στο σπίτι.

Η συνέπεια είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της οδοντιατρικής φροντίδας. Μια καλής ποιότητας πρόγραμμα καθαρισμού μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν εκτελείται με συνέπεια και με τα σωστά εργαλεία. Εάν πιστεύετε ότι είναι καιρός να αρχίσετε να φροντίζετε καλύτερα τα δόντια σας ή ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, είμαστε εδώ για να μοιραστούμε 10 τρόπους για να διατηρήσετε τα δόντια σας χαρούμενα και υγιή από την άνεση του σπιτιού σας.

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα

Όλοι έχουμε ακούσει τις υπενθυμίσεις να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους όχι μόνο για να καθαρίσετε τις επιφάνειες των δοντιών σας αλλά και για να διατηρήσετε καθαρά τα ούλα και τη γλώσσα σας. Τα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να παραμείνουν στο στόμα σας και να γίνουν πηγή τροφής για τα βακτήρια στο στόμα σας.

Η υγεία των δοντιών σας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τη συσσώρευση επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν πλάκα και να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να απαλλαγείτε από την πλάκα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και το βούρτσισμα είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά, αλλά το βούρτσισμα περισσότερο από δύο φορές την ημέρα δεν απαιτείται και μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων και βλάβη στις εκτεθειμένες ρίζες των δοντιών σας.

Χρησιμοποιήστε καλές τεχνικές βουρτσίσματος

Μπορεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και πάντα πριν από τον ύπνο, αλλά αν δεν χρησιμοποιείτε τις σωστές τεχνικές, αυτό ακυρώνει τον σκοπό της ρουτίνας σας. Μην βιάζεστε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και προσπαθήστε να μετακινήσετε την οδοντόβουρτσά σας με αργές, κυκλικές κινήσεις για να αφαιρέσετε την πλάκα από τα δόντια σας.

Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή για να έχετε πρόσβαση σε όλες τις περιοχές του στόματός σας και χρησιμοποιήστε πιο απαλές τρίχες που είναι απαλές στα ούλα σας. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί αποτελεσματικά, μπορεί να σκληρύνει και να προκαλέσει πρώιμα σημάδια ασθένειας των ούλων και τερηδόνας.

Η πλάκα μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στη γλώσσα σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια άσχημη οσμή, επομένως μην παραμελείτε τη γλώσσα σας κατά το βούρτσισμα. Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος για να δώσετε στα δόντια σας καλό καθαρισμό, ειδικά πριν τον ύπνο και μετά τα γεύματα, φροντίζοντας να βουρτσίζετε για τουλάχιστον 2-3 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο

Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές για οδοντόκρεμα και πολλές από αυτές διαφημίζουν τις εξαιρετικές τους ικανότητες λεύκανσης ή τον έλεγχο της κοιλότητας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για οδοντόκρεμα, φροντίστε να επιλέξετε αυτή που περιέχει φθόριο. Το φθόριο συμβάλλει καθοριστικά στη στοματική σας υγεία επειδή σκληραίνει το σμάλτο σας και μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα

Πολλά άτομα πιστεύουν ότι το νήμα είναι μια πρόσθετη μορφή στοματικής φροντίδας. Ωστόσο, ακριβώς όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας, το οδοντικό νήμα πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας στοματικού καθαρισμού. Το νήμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τονώσετε τα ούλα σας, να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας, να καθαρίσετε τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια σας και να μειώσετε τυχόν φλεγμονή στις περιοχές που χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Το νήμα δεν είναι πάντα εύκολο για μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερους ενήλικες με πόνο στις αρθρώσεις τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθήστε να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά ή να αγοράσετε έτοιμο προς χρήση οδοντικό νήμα για μεγαλύτερη ευκολία. Το νήμα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας στοματικής φροντίδας και μπορείτε να κερδίσετε τα οφέλη του οδοντικού νήματος κάνοντας αυτό, έστω και μία φορά την ημέρα.

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ή όξινα τρόφιμα και ποτά

Υπάρχει σίγουρα ένας λόγος για τον οποίο μας λένε ότι τα υπερβολικά σάκχαρα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα δόντια. Αν και είναι εντάξει να απολαμβάνετε την περιστασιακή γλυκιά λιχουδιά, η συνολική διατροφή σας θα πρέπει να αποφεύγει τα υπερβολικά σάκχαρα ή τα όξινα τρόφιμα. Όταν καταναλώνετε τροφές με ζάχαρη, τα σάκχαρα μετατρέπονται σε οξέα στο στόμα, τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τελικά στο σχηματισμό κοιλότητας.

Εάν καταναλώνετε όξινα ποτά, όπως σόδα ή χυμούς, αποφύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους. Τα οξέα σε αυτά τα ποτά διαλύουν το ασβέστιο από την επιφανειακή αδαμαντίνη του δοντιού. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ σύντομα μετά την κατανάλωση αυτών των όξινων ροφημάτων, μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το μαλακωμένο σμάλτο.