Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους ριζικούς σωλήνες των δοντιών

Οι λέξεις «ριζικό κανάλι» προκαλούν φόβο στις καρδιές πολλών οδοντιατρικών ασθενών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πραγματικά να φοβάστε! Οι ριζικοί σωλήνες είναι μια κοινή, ασφαλής και τυπική διαδικασία που δίνει τέλος στον πόνο και την ενόχλησή σας.

Εδώ, θα απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία ριζικών σωλήνων. Ας ελπίσουμε ότι θα νιώσετε πιο άνετα μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου!

Τι είναι ο ριζικός σωλήνας;

Ο ριζικός σωλήνας είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που αντιμετωπίζει τη μόλυνση μέσα στον πολφό του δοντιού σας. Είναι μια ασφαλής και σχετικά κοινή επέμβαση που ο οδοντίατρός σας έχει κάνει αμέτρητες φορές.

Όταν μιλάμε για τον πολτό του δοντιού, αναφερόμαστε στο νεύρο που βρίσκεται στον πυρήνα του δοντιού. Το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά κυκλοφορούν επίσης μέσω του πολτού. Εάν ο πολτός υποστεί ζημιά, μπορεί να μολυνθεί και να φλεγμονή. Αυτές οι λοιμώξεις είναι απίστευτα επώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο του προσώπου, οστική βλάβη και απώλεια δοντιών.

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι ένας τρόπος για να σώσετε το δόντι. Ο οδοντίατρός σας αφαιρεί τον μολυσμένο πολφό και γεμίζει το δόντι με βιοσυμβατό υλικό, διατηρώντας έτσι το αρχικό δόντι.

Είναι επώδυνος ο ριζικός σωλήνας;

Ίσως, ο πιο συνηθισμένος μύθος για τους ριζικούς σωλήνες είναι ότι είναι εξαιρετικά επώδυνοι. Στη σύγχρονη εποχή, αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις και τα σημερινά αναισθητικά, η απόκτηση ενός ριζικού σωλήνα μοιάζει με την πλήρωση μιας κοιλότητας. Όποιος έχει κάνει ποτέ σφράγισμα δοντιών ξέρει ότι αυτά δεν είναι επώδυνα!

Στην πραγματικότητα, ένας ριζικός σωλήνας σηματοδοτεί το τέλος της δυσφορίας σας. Εξάλλου, ένα μολυσμένο δόντι είναι πολύ επώδυνο. Το όλο νόημα ενός ριζικού σωλήνα είναι να αφαιρέσει αυτή τη μόλυνση.

Χρειάζομαι ριζικό σωλήνα αν δεν πονάει το δόντι μου;

Εάν χρειάζεστε ριζικό σωλήνα, είναι επειδή το δόντι σας έχει καταστραφεί σοβαρά και υπάρχει μόλυνση στον πολφό του δοντιού. Η αποτυχία θεραπείας αυτής της λοίμωξης οδηγεί συχνά σε απόστημα, βλάβη στα οστά και ακραίο πόνο. Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί και στα άλλα δόντια σας. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσετε με τον ριζικό σωλήνα ακόμα κι αν το δόντι σας δεν πονάει (ακόμα).

Το να περιμένετε μέχρι να πονέσετε για να κάνετε μια οδοντιατρική επέμβαση (ή να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας) είναι μια κακή στρατηγική. Οι περισσότερες παθήσεις της στοματικής υγείας δεν προκαλούν αρχικά πόνο. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο χειρότερη θα είναι η ζημιά. Μπορεί να καταλήξετε να χρειάζεστε πολλαπλούς ριζικούς σωλήνες αντί για έναν.

Θα χάσω το δόντι μου;

Ο ριζικός σωλήνας δεν είναι εξαγωγή δοντιού. Ο στόχος της θεραπείας ριζικού σωλήνα είναι να αφαιρέσει τη μόλυνση διατηρώντας παράλληλα το φυσικό σας δόντι. Οπότε, όχι, δεν πρέπει να χάσετε το δόντι σας.

Τούτου λεχθέντος, δεν είναι όλα τα ριζικά κανάλια επιτυχή. Μερικές φορές, ο οδοντίατρος δεν θα μπορεί να σώσει το φυσικό σας δόντι και θα χρειαστείτε εξαγωγή δοντιού.

Ο ριζικός σωλήνας εξασθενεί το δόντι μου;

Με την αφαίρεση του εσωτερικού τμήματος του δοντιού, η συνολική δομή του αποδυναμώνεται. Ωστόσο, οι οδοντίατροι ενισχύουν το δόντι με οδοντικές αποκαταστάσεις (όπως οδοντική στεφάνη ή επίθεμα) για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα. Το δόντι σας μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό όσο ήταν αρχικά, αλλά μπορείτε ακόμα να μασάτε, να μιλάτε και να χρησιμοποιείτε το στόμα σας κανονικά.

Είναι καλύτερος ο ριζικός σωλήνας από την εξαγωγή δοντιού;

Παρά τις σύγχρονες εξελίξεις στις αντικαταστάσεις δοντιών, δεν υπάρχει πραγματική υποκατάσταση για το φυσικό σας δόντι. Κατά συνέπεια, η εξαγωγή δοντιών δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι παρά μόνο ως έσχατη λύση. Εάν είναι δυνατό να σώσετε το φυσικό σας δόντι, θα πρέπει να το επιλέξετε. Ακόμη και μετά από έναν ριζικό σωλήνα, το φυσικό σας δόντι θα διαρκέσει μια ζωή.

Μπορείτε να χάσετε την οστική πυκνότητα στη γνάθο σας μετά το τράβηγμα ενός δοντιού. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή του προσώπου. Επιπλέον, οι εξαγωγές δοντιών είναι πιο ακριβές από τους ριζικούς σωλήνες. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία του ριζικού σωλήνα;

Οι περισσότεροι ριζικοί σωλήνες ολοκληρώνονται σε ένα μόνο ταξίδι στον οδοντίατρο. Η διαδικασία διαρκεί από τριάντα λεπτά έως δύο ώρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Ωστόσο, εάν η λοίμωξη είναι ιδιαίτερα κακή, μπορεί να χρειαστεί να έρθετε για δύο ή περισσότερα ραντεβού.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο μετά από ριζικό σωλήνα;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία, ευαισθησία και πόνο μετά τη διαδικασία του ριζικού σωλήνα σας. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες καθώς οι ιστοί που περιβάλλουν το σημείο της επέμβασης επουλώνονται. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να απαλύνουν τυχόν αισθήματα δυσφορίας.

Τούτου λεχθέντος, αυτές οι δυσάρεστες αισθήσεις μπορεί μερικές φορές να επιμείνουν για μερικές εβδομάδες. Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο ή πίεση για περισσότερες από μερικές ημέρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας. Επιπλέον, παρακολουθήστε τον εαυτό σας για σημάδια ορατού οιδήματος μέσα ή έξω από το στόμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η μόλυνση επαναλαμβάνεται.

Πρέπει να ανησυχώ για μόλυνση μετά τη διαδικασία;

Αν και δεν συνιστούμε να ανησυχείτε, σας προτείνουμε να παρακολουθείτε την ανάρρωσή σας. Ο έντονος πόνος, το πρήξιμο και ο πυρετός μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση.