Τήρηση Στοματικής Υγιεινής κατά την Ορθοδοντική Θεραπεία

Οι ορθοδοντικές θεραπείες είναι το μυστικό για ένα πιο ίσιο, πιο συμμετρικό και πιο ελκυστικό χαμόγελο. Τα Invisalign και τα παραδοσιακά σιδεράκια είναι οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούν σταδιακή και σταθερή πίεση για να οδηγήσουν τα δόντια στις σωστές θέσεις.

Όποια θεραπευτική επιλογή κι αν επιλέξετε, είναι απαραίτητο να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή. Αυτό βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων στοματικής υγείας όπως η τερηδόνα, η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των καταστάσεων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, επειδή οι ορθοδοντικές συσκευές μπορούν να παγιδέψουν σωματίδια τροφής στα δόντια σας.

Πρέπει επίσης να ακολουθήσετε πρόσθετα βήματα για να διατηρήσετε τα δόντια και την ορθοδοντική σας συσκευή καθαρά.

Βουρτσίστε και βουρτσίστε πρώτα τα δόντια σας με νήμα

Πρέπει να αφαιρείτε τα Invisalign aligners κάθε φορά που τρώτε ή πίνετε κάτι εκτός από νερό. Ωστόσο, πρέπει να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να μπορέσετε να επανατοποθετήσετε τους ευθυγραμμιστές σας.

Διαφορετικά, τα σωματίδια τροφής παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια σας και τους ευθυγραμμιστές σας. Δεδομένου ότι το σάλιο δεν μπορεί να το ξεπλύνει, αυτά τα υπολείμματα παραμένουν πιεσμένα στα δόντια σας για ώρες τη φορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και τερηδόνα.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και κιτ νήματος όπου κι αν πάτε. Εάν το ξεχάσετε, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να ξεπλύνετε μερικά σωματίδια τροφής που παραμένουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το βούρτσισμα!

Διατηρήστε τους δίσκους σας καθαρούς

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε καθαρούς τους ευθυγραμμιστές Invisalign. Διαφορετικά, οι πλάκες και τα βακτήρια συσσωρεύονται στους δίσκους. Όταν τοποθετείτε ξανά τους δίσκους, όλη αυτή η πλάκα και τα βακτήρια μεταφέρονται στο στόμα σας.

Πίνετε νερό μόνο όταν φοράτε ευθυγράμμιση

Μπορείτε να πίνετε νερό μόνο όταν φοράτε τα Invisalign aligners. Πρέπει να αφαιρεθούν για οποιοδήποτε άλλο είδος ποτού! Όχι μόνο η κατανάλωση χυμού, καφέ, ποπ ή αλκοόλ λερώνει τους ευθυγραμμιστές σας, αλλά είναι επίσης επιβλαβής για τη στοματική σας υγεία.

Κάθε φορά που πίνετε ένα ρόφημα με τα εξαρτήματα ευθυγράμμισης ακόμα στο στόμα σας, λίγο υγρό εισρέει κάτω από τους δίσκους για να έρθει σε επαφή με τα δόντια σας. Θυμηθείτε, το σάλιο σας δεν μπορεί να φτάσει σε σωματίδια ή σάκχαρα που είναι παγιδευμένα ανάμεσα στα δόντια και τους ευθυγραμμιστές σας.

Αυτή η υπολειμματική ζάχαρη ή οξύ από το ρόφημα παραμένει κολλημένη στα δόντια σας. Όσο πιο ζαχαρούχο ή όξινο είναι ένα ποτό, τόσο χειρότερο είναι αυτό για τα δόντια σας.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας πιο συχνά

Τα δόντια σας απαιτούν επιπλέον φροντίδα κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια. Οι βραχίονες και τα καλώδια μπορούν να παγιδέψουν τρόφιμα και πλάκα στα δόντια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και προβλημάτων των ούλων σας. Επιπλέον, το πολύτιμο σμάλτο των δοντιών σας μπορεί να καταστραφεί μόνιμα εάν τα δόντια και οι αγκύλες σας δεν διατηρούνται καθαρά.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πιο συχνά και επιμελώς από ό,τι πριν πάρετε τα παραδοσιακά σιδεράκια. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα. Επιπλέον, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τις οδοντόβουρτσες πιο συχνά, καθώς τα σιδεράκια κάνουν τις τρίχες να φθείρονται πιο γρήγορα.

Πάρτε μια μεσοδόντια οδοντόβουρτσα

Μια μεσοδόντια (ή μεσοδόντια) βούρτσα είναι μια μικρή βούρτσα που μπορεί να γλιστρήσει ανάμεσα στους νάρθηκες και τα δόντια. Αυτό το καθιστά πρακτική επιλογή για τον καθαρισμό των δοντιών που εμποδίζονται από μια ορθοδοντική συσκευή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να χαλαρώσει και να αφαιρέσει τα υπολείμματα τροφών μετά τα γεύματα και πριν το βούρτσισμα.

Σημείωση, τα μεσοδόντια βουρτσάκια πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το κανονικό βούρτσισμα. Δεν αντικαθιστά την οδοντόβουρτσά σας με μαλακές τρίχες!

Χρησιμοποιήστε νήμα νερού

Ακριβώς όπως μια μεσοδόντια οδοντόβουρτσα δεν αντικαθιστά την τυπική σας οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, ούτε ένα νήμα νερού αντικαθιστά το τυπικό σας νήμα από κερί. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετική προσθήκη, ειδικά κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής σας θεραπείας.

Ένα νήμα νερού χρησιμοποιεί πίδακες νερού για να απομακρύνει επίμονα υπολείμματα, όπως βακτήρια, πλάκα και σωματίδια τροφής. Φτάνει εύκολα σε κάθε γωνιά, σχισμή και δυσπρόσιτο μέρος που θα μπορούσε να κρύψει ανεπιθύμητα συντρίμμια. Αυτό βοηθά να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά και υγιή πίσω από τους βραχίονες και τα καλώδια.

Μην ξεχνάτε επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα νήμα νήματος (για να αφαιρέσετε την πλάκα από δυσπρόσιτα σημεία) ή παραδοσιακό νήμα κεριού (καθώς γλιστράει εύκολα ανάμεσα στα δόντια σας).

Ακολουθήστε μια δίαιτα φιλική προς τα σιδεράκια

Αυτό που τρώτε έχει τεράστιο αντίκτυπο στη στοματική σας υγιεινή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε μια δίαιτα φιλική προς τα σιδεράκια. Αυτό διατηρεί τα δόντια σας υγιή και αποτρέπει τη ζημιά στα σιδεράκια σας.

Τα σκληρά, κολλώδη και τραγανά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτά μπορούν να χαλαρώσουν, να σπάσουν ή να λυγίσουν τα καλώδια και τις ταινίες που αποτελούν τα σιδεράκια σας. Εάν σπάσετε τα σιδεράκια σας, θα απαιτηθούν επιπλέον οδοντιατρικά ραντεβού για την αποκατάσταση της ζημιάς. Αυτό είναι άβολο και παρατείνει το χρόνο θεραπείας σας.