Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας ριζικού σωλήνα

Η θεραπεία των ριζικών σωλήνων συχνά αποκτά κακή φήμη λόγω εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με τη θεραπεία από ανακριβή ιστολόγια και άτομα απαίδευτα σχετικά με το θέμα. Ωστόσο, οι κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία σας βοηθούν να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία.

Τι είναι η θεραπεία ριζικού σωλήνα;

Η θεραπεία μιας λοίμωξης στον πολφό ενός δοντιού χωρίς αφαίρεση του ίδιου του δοντιού είναι γνωστή ως θεραπεία ριζικού σωλήνα. Η θεραπεία ριζικού σωλήνα υπάρχει για να διατηρεί τη ζωή ενός δοντιού καθαρίζοντας όλους τους μολυσμένους ιστούς και τα νεύρα στη ρίζα των δοντιών σας.

Η αφαίρεση αυτών των μολυσμένων νεύρων και ιστών δεν αποτελεί απειλή για την υγεία των δοντιών σας, αλλά η επιλογή να τα διατηρήσετε κατά βούληση. Οι ασθενείς συχνά θέλουν την επιλογή της πλήρους εξαγωγής δοντιών. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι το να κάνετε κάτι τέτοιο είναι σαν να ακρωτηριάζετε το χέρι σας εξαιτίας ενός ελαφρού κοψίματος, η εξαγωγή δοντιού μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Τι περιλαμβάνει μια θεραπεία ριζικού σωλήνα;

Η διαδικασία ριζικού σωλήνα περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τον οδοντίατρό σας και από εσάς από το πρώτο σας οδοντιατρικό ραντεβού, τη θεραπεία ριζικού σωλήνα και τη διαδικασία αποκατάστασης έως ότου αποκατασταθούν πλήρως τα δόντια σας.

Κατά το πρώτο σας ραντεβού, ο οδοντίατρός σας θα εξετάσει σωστά το δόντι σας για να διαπιστώσει εάν έχετε λοίμωξη του ριζικού σωλήνα. Ας υποθέσουμε ότι πάσχετε από μόλυνση του ριζικού σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αποφασίσετε να αφαιρέσετε τα δόντια ή να κάνετε θεραπεία ριζικού σωλήνα.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε θεραπεία ριζικού σωλήνα, ο οδοντίατρός σας θα χορηγήσει πρώτα τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το δόντι και να εξασφαλίσει μια ανώδυνη επέμβαση, μετά την οποία τοποθετείται οδοντικό φράγμα γύρω από το δόντι για να το κρατήσει στεγνό. Εάν αισθανθήκατε πόνο πριν από τη διαδικασία, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα κάποια ευαισθησία και αυτός ο πόνος δεν είναι καθόλου από τη διαδικασία αλλά από την ίδια τη μόλυνση.

Το επόμενο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η πραγματική αφαίρεση της μόλυνσης. Ο οδοντίατρός σας θα ανοίξει μια τρύπα στην κορυφή των δοντιών για να φτάσει στη μολυσμένη ρίζα. Οι νεκροί ή κατεστραμμένοι ιστοί και τα νεύρα αφαιρούνται χρησιμοποιώντας μια λίμα και ο οδοντίατρός σας καθαρίζει το δόντι σχολαστικά.

Τέλος, ο οδοντίατρός σας γεμίζει τις τρύπες με ένα προσωρινό σφράγισμα και τοποθετεί ένα οδοντικό προσθετικό πάνω μέρος του χειρουργημένου δοντιού.

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι ασφαλής και απλή, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για επιπλοκές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καθώς ο οδοντίατρός σας έχει το ενδιαφέρον σας στο επίκεντρο. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε επιπλοκές, θα πρέπει να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας για άλλη εξέταση.

Μια ανησυχία ορισμένων ασθενών σχετικά με τη θεραπεία ριζικού σωλήνα είναι το κόστος. Η ιατρική ασφάλισή σας καλύπτει συνήθως τη θεραπεία ριζικών σωλήνων, αλλά θα πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι διασταυρώνετε ποια είναι η κάλυψή σας. Οι θεραπείες του ριζικού σωλήνα κοστίζουν συνήθως από 500 έως 3000 $, ανάλογα με την τοποθεσία σας και τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας.

Η καλύτερη θεραπεία για τη λοίμωξη του ριζικού σωλήνα είναι η θεραπεία ριζικού σωλήνα. Απλώς φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά ακουστικά καθώς πηγαίνετε για το ραντεβού σας, καθώς η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο και μπορεί να βαρεθείτε. Τα ακουστικά θα αποσπάσουν λίγο την προσοχή καθώς ο οδοντίατρός σας κάνει τη δουλειά του.

Πρέπει να κάνετε θεραπεία ριζικού σωλήνα;

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων της γνάθου που συνοδεύουν τη μόλυνση του ριζικού σωλήνα. Είναι επίσης καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση σε σύγκριση με την εξαγωγή δοντιών, καθώς η εξαγωγή δοντιού μπορεί να προκαλέσει κακοσχηματισμό άλλων δοντιών.