Τι πρέπει να κάνετε εάν καταστρέψετε τις οδοντικές όψεις πορσελάνης σας;

Οι οδοντικές όψεις είναι ένας από τους πιο εύκολους και ανώδυνους τρόπους για να βελτιώσετε το χαμόγελό σας. Διαθέσιμοι σε πορσελάνη ή σύνθετα υλικά, οι καπλαμάδες χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών σας χρησιμοποιώντας λεπτά, προσαρμοσμένα κελύφη που είναι κολλημένα στα φυσικά σας δόντια για να αντιμετωπίσουν μόνιμα τα λεκιασμένα, σπασμένα, πελεκημένα ή κακοσχηματισμένα δόντια.

Γιατί μου έπεσαν οι καπλαμάδες;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι όψεις πορσελάνης σας μπορεί να υποστούν ζημιά ή να πέσουν, όπως:

επιστρώσεις ηλικία

Ο κύριος λόγος που μπορεί να σπάσει ή να πέσει ο καπλαμάς σας είναι η ηλικία του. Οι όψεις πορσελάνης συνήθως διαρκούν 10 έως 15 χρόνια, ενώ οι σύνθετες όψεις (οδοντική συγκόλληση) διαρκούν έως και επτά χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η κόλλα που συνδέει τις όψεις στα δόντια σας εξασθενεί και τελικά οι όψεις μπορεί να σπάσουν ή να πέσουν.

Ανεπαρκής πρόσφυση

Μιλώντας για κόλλα, ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για να πέσει ένας καπλαμάς είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ένα στεγανωτικό χαμηλής ποιότητας για την προσάρτηση των καπλαμάδων στα δόντια σας. Επιπλέον, μπορεί να μην έχει δοθεί αρκετός χρόνος στην κόλλα για να κολλήσει στα δόντια σας ή να μην έχει χρησιμοποιηθεί αρκετή κόλλα.

Φθορά των δοντιών

Όταν τοποθετούνται καπλαμάδες στα δόντια σας, αφαιρείται ένα κομμάτι από το σμάλτο, αφήνοντας το δόντι απροστάτευτο από τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Εάν το δόντι κάτω από τον καπλαμά πορσελάνης αρχίσει να φθείρεται, ο καπλαμάς δεν έχει τίποτα να κολλήσει και μπορεί να πέσει.

Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών σας

Πολλοί άνθρωποι τρίζουν ή σφίγγουν συνήθως τα δόντια τους, μια κατάσταση γνωστή ως βρουξισμός. Είτε γίνεται ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε ενώ κοιμάστε, το τακτικό τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών σας μπορεί να βλάψει τις όψεις σας.

Οι καπλαμάδες είναι ανθεκτικοί, αλλά η πίεση από το τακτικό τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών σας μπορεί να τα κάνει να σπάσουν ή να σπάσουν. Η χρήση ενός προσαρμοσμένου νυχτερινού προφυλακτήρα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τους καπλαμά σας από ζημιές ενώ κοιμάστε.

Κακή Στοματική Υγιεινή και Φροντίδα

Ακριβώς όπως τα φυσικά σας δόντια, έτσι και οι καπλαμάδες απαιτούν φροντίδα. Η κακή οδοντική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και τερηδόνα, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τους καπλαμάδες σας.

Η κατανάλωση κολλωδών ή σκληρών τροφών μπορεί να βλάψει την πορσελάνη ή το σύνθετο υλικό των καπλαμάδων, σπάζοντας τους ή τραβώντας τα από τα δόντια σας.

Μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να σκίσετε τις συσκευασίες ή να δαγκώσετε από κορδόνια, καθώς αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στους καπλαμά σας.

Τι να κάνω εάν οι όψεις πορσελάνης μου έχουν υποστεί ζημιά;

Συχνά, μαθαίνετε ότι ο καπλαμάς πορσελάνης σας είναι κατεστραμμένος μόλις δείτε ένα τσιπ ή ρωγμή ή ο καπλαμάς πέσει από το δόντι σας. Καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε βλάβη.

Οι όψεις πορσελάνης δεν μπορούν να επισκευαστούν, επομένως εάν ο καπλαμάς είναι σπασμένος ή πελεκημένος, θα χρειαστείτε έναν εντελώς νέο. Εάν ο καπλαμάς έπεσε και είναι ακόμα μονοκόμματος, κρατήστε τον. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να το εξετάσει για άλλες βλάβες και εάν είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, τοποθετήστε το ξανά στο δόντι σας.

Όταν επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας αφού ανακαλύψετε προβλήματα με τις όψεις σας, θα εξετάσει τον κατεστραμμένο καπλαμά μαζί με τυχόν όψεις στα γύρω δόντια για να προσδιορίσει εάν κάποιοι άλλοι είναι κατεστραμμένοι ή χρειάζονται αντικατάσταση. Στη συνέχεια, θα αφαιρέσουν τον κατεστραμμένο καπλαμά (ή τους καπλαμάς), θα καθαρίσουν το δόντι (δόντια) και θα πάρουν μια νέα εντύπωση για να δημιουργήσουν έναν νέο, προσαρμοσμένο καπλαμά πορσελάνης.

Ο νέος καπλαμάς θα ταιριάζει προσεκτικά στο χρώμα με τα υπάρχοντα δόντια σας για να διασφαλιστεί ότι φαίνονται φυσικά. Μόλις γίνει το αποτύπωμα και σημειωθούν τυχόν προσαρμογές, ο οδοντίατρός σας θα τοποθετήσει έναν προσωρινό καπλαμά πάνω από το δόντι σας μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος μόνιμος.