Χρειάζεται να γεμίσετε τις οδοντικές κοιλότητες;

Όταν ένα δόντι είναι κατεστραμμένο, μπορεί να χάσει ένα μέρος του εαυτού του. Εάν το δόντι παρέμενε σε αυτή την ημιτελή μορφή, όχι μόνο θα δημιουργούσε μια δυσάρεστη εμφάνιση στο χαμόγελό σας, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει μια σειρά από άλλες στοματικές ανησυχίες.

Για να αποφευχθεί αυτό, εφαρμόζεται ένα οδοντικό σφράγισμα στο δόντι σας. Το σφράγισμα είναι ένας τρόπος που βοηθά στην αποκατάσταση του φυσιολογικού σχήματος και της λειτουργίας ενός δοντιού που έχει καταστραφεί από την τερηδόνα. Για παράδειγμα, όταν αναπτύσσετε μια κοιλότητα, ένας επαγγελματίας οδοντίατρος θα αφαιρέσει πρώτα το χαλασμένο τμήμα του δοντιού, θα καθαρίσει καλά την περιοχή που έχει καταστραφεί και στη συνέχεια θα γεμίσει την κοιλότητα χρησιμοποιώντας ειδικό υλικό για σφράγιση.

Εάν ένα δόντι μείνει με μια μεγάλη κενή κοιλότητα, δημιουργεί ρωγμές όπου τα βακτήρια μπορούν να κρυφτούν και να συνεχίσουν να συσσωρεύονται, οδηγώντας τελικά σε περαιτέρω τερηδόνα. Τα σφραγίσματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κλείσουν τα κενά στο δόντι έτσι ώστε τα βακτήρια να μην μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν εκ νέου μόλυνση.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε οδοντιατρική επέμβαση επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι συμβαίνει στο στόμα τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σημασία ορισμένων από αυτές τις θεραπείες για τη μελλοντική στοματική σας υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ενημερωθείτε για τις διαδικασίες.

Τα σφραγίσματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους οδοντιατρικών θεραπειών, αλλά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα σφραγίσματα ή δεν έχετε κάνει ποτέ, αφήστε μας να σας ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε στην εξάλειψη του φόβου για το άγνωστο.

Από τι είναι φτιαγμένα τα οδοντικά σφραγίσματα;

Τα γεμίσματα συνήθως κατασκευάζονται από οποιοδήποτε από τα 5 διαφορετικά υλικά. Ο τύπος του υλικού που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε πρέπει να βασίζεται σε συστάσεις ενός επαγγελματία οδοντιάτρου. Αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν:

Αμαλγάμα

Τα γεμίσματα αμαλγάματος είναι ένα μείγμα μετάλλων, όπως ασήμι, κασσίτερος, υδράργυρος και χαλκός, αλλά έχουν ασημί χρώμα.

Τα γεμίσματα αμαλγάματος είναι μακράς διάρκειας, ανθεκτικά και χρησιμοποιούνται πολύ συχνά επειδή είναι σχετικά φθηνά. Ωστόσο, ορισμένα άτομα προτιμούν να μην έχουν μια εμφανή γέμιση σε ασημί χρώμα. Για αυτόν τον λόγο, μπορείτε να επιλέξετε μια γέμιση με πιο φυσική εμφάνιση που μπορεί να έχει υψηλότερη τιμή.

Σύνθετος

Τα σύνθετα γεμίσματα αναφέρονται ως τέτοια επειδή αποτελούνται από ένα μείγμα γυαλιού και ρητίνης. Είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν με το φυσικό χρώμα των δοντιών σας.

Δυστυχώς, τα σύνθετα γεμίσματα δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο τα μεταλλικά, επομένως υπάρχει κίνδυνος φθοράς με την πάροδο του χρόνου. Για το λόγο αυτό, τα σύνθετα γεμίσματα πρέπει να αντικαθίστανται συχνότερα από τα μεταλλικά γεμίσματα.

Κεραμικός

Τα κεραμικά σφραγίσματα είναι κατασκευασμένα από πορσελάνη και λόγω του χρώματός τους παρέχουν ένα πολύ πιο φυσικό σφράγισμα στα δόντια σας. Τα κεραμικά γεμίσματα είναι σχετικά πιο ακριβά από τα γεμίσματα αμαλγάματος και σύνθετων, ωστόσο, προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή από τα σύνθετα γεμίσματα.

Χρυσός

Τα γεμίσματα χρυσού είναι πολύ δυνατά, ανθεκτικά και ικανά να αντέχουν την καθημερινή φθορά. Ο χρυσός είναι —δεν αποτελεί έκπληξη— η ελαφρώς πιο ακριβή επιλογή για γέμιση και λόγω του χρώματός του, τα χρυσά γεμίσματα είναι πολύ εμφανή. Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι προτιμούν την εμφάνιση του χρυσού χρώματος στο στόμα τους.

Ιονομερές υάλου

Τα γυαλοϊονομερή γεμίσματα αποτελούνται από μείγμα γυαλιού και ακρυλικού. Δεν είναι απαραιτήτως πολύ δυνατά και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται συνήθως για την πλήρωση περιοχών που δεν υφίστανται καμία σημαντική πίεση, όπως τα μπροστινά δόντια.

Τα γυαλοϊονομερή γεμίσματα χρησιμοποιούνται συνήθως για τα βρεφικά δόντια των παιδιών. Αυτά τα σφραγίσματα απελευθερώνουν φθόριο με την πάροδο του χρόνου, το οποίο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των δοντιών σας.