Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φρενεκτομή με λέιζερ για παιδιά

Ως γονιός, το να παίρνετε τα παιδιά σας για μια ιατρική διαδικασία, έστω και απλή, είναι πάντα τρομακτικό. Οι διαδικασίες που μπορεί να είναι λιγότερο συχνές μπορεί να αισθάνονται ακόμη πιο ανησυχητικές, καθώς μπορεί να μην καταλαβαίνετε τι θα συμβεί ή γιατί είναι απαραίτητο.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε αυτόν τον κατατοπιστικό οδηγό για να καταλάβετε τι είναι η φρενεκτομή με λέιζερ και πώς θα βοηθήσει το παιδί σας.

Το frenum (ή γλωσσικό frenulum) είναι ένα μαλακό κομμάτι ιστού που βρίσκεται κοντά στα δόντια και τα ούλα μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δύο, ένα στο πάνω και στο κάτω μέρος του στόματός μας. Η κορυφή είναι πάνω από τα δόντια μας, συνδέοντας τα ούλα μας στο πίσω μέρος του άνω χείλους μας. Το κάτω δένει τη γλώσσα μας στο κάτω μέρος του στόματός μας.

Τυπικά το φρενόμυλο αποσπάται από τη γλώσσα μόνο του. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται αγκυλογλωσσία, η κίνηση της γλώσσας είναι περιορισμένη, καθώς ο προσκολλημένος κορμός είναι είτε πολύ κοντός είτε πολύ κοντά στην άκρη της γλώσσας.

Αυτή η κατάσταση είναι πιο γνωστή ως γλωσσοδέτης. Ενώ η γλωσσοδέτη μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και άλλες λειτουργίες, υπάρχει μια διαδικασία για τη διόρθωσή της.

Η φρενεκτομή με λέιζερ είναι μια διαδικασία που γίνεται σε μικρά παιδιά για τον διαχωρισμό του φρενώματος από τη γλώσσα. Μια φρενεκτομή (παραδοσιακή και λέιζερ) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος με ασφάλεια και ευκολία.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα της φρενεκτομής με λέιζερ και πώς να αναγνωρίσετε τη γλωσσοδέτη στο βρέφος ή τα μικρά παιδιά σας.

Γλωσσοδέτη και Διάγνωση

Μπορείτε συνήθως να ελέγξετε για έναν τύπο γλωσσοδέματος, που ονομάζεται πρόσθιο γλωσσοδέσιμο, εξετάζοντας το στόμα του βρέφους σας όταν κλαίει, χασμουριέται ή ανοίγει το σαγόνι του. Η γλώσσα τους θα έχει συνήθως σχήμα καρδιάς λόγω της καταπόνησης του φρενώματος.

Η κίνηση της γλώσσας μπορεί να είναι περιορισμένη και η γλώσσα μπορεί να μην μπορεί να εκταθεί πολύ έξω από το στόμα. Αυτό οφείλεται σε βραχύ ή συσφιγμένο φρένο. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται ακόμη και να σηκώσει τη γλώσσα του.

Μια οπίσθια γλωσσοδέτη θα μοιάζει περισσότερο με το σχήμα ενός φλιτζανιού όταν εξετάζετε τη γλώσσα του παιδιού σας. Εάν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε το πρόβλημα, ένας εξειδικευμένος και αξιόπιστος οδοντίατρος μπορεί να κρίνει ρίχνοντας μια ματιά στο στόμα του παιδιού σας.

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ή οδοντίατρο για να επιβεβαιώσετε περιπτώσεις γλωσσοδέματος πριν αναζητήσετε θεραπεία.

Θηλασμός με Γραβάτα

Λόγω της περιορισμένης κίνησης και της ιδιόμορφης θέσης της γλώσσας, ο θηλασμός μπορεί να είναι πιο δύσκολος από το κανονικό. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει προβλήματα ομιλίας και άλλα ζητήματα, όπως αδυναμία να φυσήξει φιλιά ή να γλείψει φρυγανιές.

Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο για αυτούς να διατηρήσουν καλή στοματική υγιεινή. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα και τα αναπτυξιακά προβλήματα, συνιστάται να γίνει φρενεκτομή αμέσως μόλις διαγνωστεί γλωσσοδέτης. Για πολλές μητέρες, ο θηλασμός είναι αναπόσπαστο μέρος του δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού. Το μωρό μπορεί να αισθάνεται άβολα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος και να μην μπορεί να πάρει την κατάλληλη παροχή γάλακτος.

Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αύξηση βάρους και την ανάπτυξη. Η μητέρα μπορεί επίσης να εμφανίσει πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του μαστού.

Τι είναι η φρενεκτομή με λέιζερ;

Η φρενεκτομή με λέιζερ είναι μια απλή και μη επεμβατική διαδικασία που γίνεται για τη θεραπεία του γλωσσοδέματος σε μικρά παιδιά. Περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ, το οποίο διαχωρίζει γρήγορα και καθαρά το φρύδι από τη γλώσσα.

Γιατί να επιλέξετε τη φρενεκτομή με λέιζερ;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι φρενεκτομής που εφαρμόζουν οι γιατροί. Το ένα είναι μέσω λέιζερ, ενώ το άλλο είναι η πιο παραδοσιακή μέθοδος κοπής που γίνεται με ψαλίδι. Η φρενεκτομή με λέιζερ συνήθως συνιστάται καλύτερα καθώς είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο βολική.

Μπορεί να γίνει με ένα απλό καθιστικό και είναι λιγότερο επώδυνο από την παραδοσιακή μέθοδο, επομένως δεν απαιτεί αναισθησία. Το λέιζερ καυτηριάζει τον ιστό, επομένως υπάρχει μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας και μόλυνσης. Δεν υπάρχουν ράμματα για φροντίδα ή πληγές για επούλωση και μπορείτε να συνεχίσετε την κανονική σίτιση αμέσως μετά τη διαδικασία.