Τι να φάτε μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών

Η εξαγωγή φρονιμίτη είναι μια κοινή οδοντιατρική διαδικασία. Κατά συνέπεια, πολλοί από τους ασθενείς μας στο Milton θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τουλάχιστον έναν φρονιμίτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μόλις αφαιρέσετε έναν φρονιμίτη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια δίαιτα με μαλακά τρόφιμα και χλιαρά υγρά όσο το σώμα σας θεραπεύεται. Με την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα, θα επιστρέψετε στο να νιώθετε σαν τον κανονικό σας εαυτό γρήγορα και χωρίς επιπλοκές.

Ποια είδη τροφών πρέπει να τρώτε μετά την αφαίρεση του φρονιμίτη

Τις πρώτες 3-5 ημέρες μετά την επέμβαση του φρονιμίτη σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι τρώτε (και τι όχι). Αρχικά, θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να αποφύγετε την απομάκρυνση των φυσικών θρόμβων αίματος, το αίσθημα πόνου και την επιβράδυνση της διαδικασίας επούλωσης.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μαλακές, χυλώδεις τροφές που είναι εύκολο να μασηθούν, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν την απαραίτητη τροφή. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ενέργεια θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και θα επιταχύνετε την επούλωση σας.

Έτσι, συνοπτικά, μια δίαιτα που αποτελείται από μαλακά τρόφιμα και χλιαρά υγρά έχει τα ακόλουθα οφέλη μετά την αφαίρεση φρονιμίτη:

Ελαχιστοποιεί την ενόχληση: Οι μαλακές τροφές μασώνται πιο εύκολα, μειώνοντας την ενόχληση και τον πόνο στην χειρουργική περιοχή.
Περιορίζει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές: Τα σκληρά και τραγανά τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τα χειρουργικά σημεία, προκαλώντας επιπλοκές όπως αιμορραγία από την απομάκρυνση θρόμβων αίματος.
Προωθεί την επούλωση: Δεδομένου ότι τα μαλακά τρόφιμα και τα υγρά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό και περαιτέρω βλάβη, δεν παρεμποδίζουν την επούλωση σας.
Διατηρεί τη διατροφή: Το σώμα σας χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά καθώς θεραπεύεστε.

Σούπες ανάμεικτες

Οι ανάμεικτες σούπες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενυδατικές και εύκολες στην κατανάλωση. Επίσης, δεν υπάρχουν κομμάτια που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το σημείο της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό τα καθιστά την τέλεια επιλογή κατά τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την αφαίρεση φρονιμίτη.

Η ντοματόσουπα και η κολοκυθόσουπα είναι δύο καλά παραδείγματα. Ωστόσο, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές σας. Προτείνουμε να το συσκευάζετε με πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά και όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι η σούπα είναι χλιαρή ή κρύα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει τελείως λεία. Οι ζεστές ή ογκώδεις σούπες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Ζωμοί

Όπως οι σούπες, οι ζωμοί είναι μια φανταστική πηγή θρέψης και ενυδάτωσης. Ο ζωμός των οστών, ειδικότερα, είναι γεμάτος με ευεργετικές βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Δεδομένου ότι οι ζωμοί είναι πλήρως υγροί, τους λείπουν τυχόν προβληματικά κομμάτια τροφής. Ωστόσο, η θερμοκρασία έχει σημασία. Πρέπει να είναι χλιαρό ή κρύο για να μην ερεθιστεί το στόμα σας.

Smoothies

Τα Smoothies είναι ένα καλό γεύμα μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά ενώ είναι επίσης εύκολα στην κατανάλωση και εξαιρετικά προσαρμόσιμα. Μπορείτε να συνδυάσετε τα αγαπημένα σας φρούτα, λαχανικά, ακόμη και μια πηγή πρωτεΐνης στο μπλέντερ, δημιουργώντας ένα νόστιμο και θρεπτικό smoothie.

Είναι εύκολο να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης προσθέτοντας ελληνικό γιαούρτι ή μια μπάλα σκόνη πρωτεΐνης στο smoothie. Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι μειώνει την οξύτητα του smoothie, έτσι είναι πιο εύκολο στο στόμα σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά, εν τω μεταξύ, αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών και παρέχουν άφθονες βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε τους σπόρους με σπόρους, καθώς οι σπόροι μπορεί να κολλήσουν στο σημείο εκχύλισης. Αυτό σημαίνει όχι φράουλες ή βατόμουρα!

Γιαούρτι

Μπορείτε να φάτε και το γιαούρτι μόνο του! Το ελληνικό γιαούρτι, ειδικότερα, είναι γεμάτο πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Επιπλέον, η κρεμώδης και λεία υφή του καταπραΰνει το στόμα σας, μειώνοντας τον ερεθισμό και την ενόχληση. Το γιαούρτι περιέχει επίσης φυσικά προβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία.

Ο ψευδάργυρος, μια από τις βασικές βιταμίνες του ελληνικού γιαουρτιού, προάγει την επούλωση των πληγών. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης.

Για να αυξήσετε το γιαούρτι σας, προσθέστε πολτοποιημένες μπανάνες ή ανακατέψτε με λίγη μαρμελάδα. Θα είναι ακόμα πιο εύκολο στο φαγητό, αλλά ακόμα πιο χορταστικό και νόστιμο.

Πατάτες πουρέ

Ο πουρές πατάτας είναι μια άλλη επιλογή μετά την αφαίρεση ενός φρονιμίτη. Ωστόσο, πρέπει να είναι εντελώς λεία χωρίς κανένα κομμάτι μέσα τους. Μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο, γάλα ή νερό για να κάνετε τις πατάτες πιο εύκολο να πολτοποιηθούν. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να τα τρώτε χλιαρά για να αποφύγετε τον ερεθισμό της πληγής σας.

Όταν είναι τέλεια λεία και χλιαρά, ο πουρές πατάτας αποδίδει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την ανάρρωσή σας. Δεδομένου ότι χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες ενώ θεραπεύεστε, μην φοβάστε να ζητήσετε δευτερόλεπτα.

Αβοκάντο σαντιγί

Το χτυπημένο αβοκάντο (ή γουακαμόλε) είναι νόστιμο, θρεπτικό και τρώγεται εύκολα. Επιπλέον, τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη και φυσικές ίνες, δύο πράγματα που πολλοί ασθενείς αγωνίζονται να χορτάσουν μετά την εξαγωγή φρονιμίτη. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών Κ και C.

Όταν χτυπηθεί σε σύσταση σαν γουακαμόλε, το αβοκάντο γίνεται απαλό και κρεμώδες, έτσι δεν θα ερεθίσει το στόμα σας. Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.