Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά: 5 τρόποι για να χτίσετε υγιεινές συνήθειες

Οι συνήθειες της στοματικής σας υγείας ως παιδί επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή σας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους τον καλύτερο τρόπο να φροντίζουν τα δόντια τους – και πόσο σημαντικό είναι να το κάνουν. Η οικοδόμηση ισχυρών συνηθειών από νεαρή ηλικία βοηθά να διασφαλιστεί ότι το παιδί σας θα έχει ένα υγιές, φωτεινό και όμορφο χαμόγελο για μια ζωή.

Καθώς βοηθάτε το παιδί σας να πλοηγηθεί στα πρώτα χρόνια του ταξιδιού της στοματικής υγείας, ακολουθήστε αυτές τις έξι πρακτικές συμβουλές.

Ξεκινήστε νωρίς για να χτίσετε δυνατές συνήθειες

Η φροντίδα του στόματος ξεκινά από νωρίς. Η στοματική υγιεινή ξεκινά ακόμα και πριν εμφανιστεί το πρώτο δόντι του παιδιού σας. Ο καθαρισμός των ούλων του παιδιού σας με ένα μαλακό, καθαρό πανί απομακρύνει τα βακτήρια μετά το φαγητό και συνηθίζει το παιδί σας στις αισθήσεις που συνοδεύουν την τυπική οδοντιατρική φροντίδα. Το ύφασμα είναι απαλό και καταπραϋντικό και μιμείται την αίσθηση της οδοντόβουρτσας.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα μικρά παιδιά να αισθάνονται καταπονημένα ή άβολα την πρώτη φορά που τοποθετείται μια οδοντόβουρτσα στο στόμα τους. Ένα πανί είναι ένας εύκολος και καθησυχαστικός τρόπος για να εισαγάγετε την αίσθηση του βουρτσίσματος.

Αν εξοικειωθείτε έγκαιρα το παιδί σας με αυτές τις αισθήσεις σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει μια αποστροφή στο βούρτσισμα αργότερα. Αρχίζει επίσης να χτίζει τις συνήθειες στοματικής υγιεινής που θα έχει το παιδί σας για το υπόλοιπο της ζωής του.

Εξηγήστε τη σημασία της καλής στοματικής υγείας

Η εκπαίδευση είναι ζωτικό μέρος της οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά. Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει τη σοβαρότητα της καλής στοματικής υγείας και τον αντίκτυπό της στο μέλλον του. Αυτός ο παράγοντας αποτελεί πρόκληση για πολλούς γονείς.

Ωστόσο, έχουμε μερικές απλές συμβουλές για να εμφυσήσετε το πάθος για τη στοματική υγιεινή στα παιδιά σας.

Δείξτε τους ότι νοιάζεστε για τη στοματική σας υγεία. Δίνετε ένα θετικό παράδειγμα για το παιδί σας επιδεικνύοντας υγιεινές στοματικές συνήθειες. Θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν τη σημασία των καλών συνηθειών οδοντικής υγιεινής απλώς παρακολουθώντας σας.

Πολλοί διαδικτυακοί πόροι διδάσκουν στα παιδιά τη σημασία της φροντίδας του στόματός τους. Τα διασκεδαστικά, φιλικά προς τα παιδιά βίντεο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε και να διασκεδάσετε το παιδί σας.

Διδάξτε το σωστό βούρτσισμα και τεχνικές οδοντιατρικής φροντίδας

Το βούρτσισμα και το νήμα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή στοματική υγεία. Δυστυχώς, το λάθος βούρτσισμα είναι μια κακή άμυνα κατά της τερηδόνας και της τερηδόνας. Το ακατάλληλο βούρτσισμα μπορεί ακόμη και να βλάψει τα κύρια και τα ενήλικα δόντια του παιδιού σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το χαμόγελο του παιδιού σας που μεγαλώνει; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Βουρτσίστε με απαλές, κυκλικές κινήσεις σε γωνία 45 μοιρών.
Βουρτσίστε για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα.
Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα με τρίχες που έχει το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί σας.

Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας για να προστατέψετε τα δόντια τους από την τερηδόνα. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο ένα επίχρισμα οδοντόκρεμας, ενώ τα άνω των τριών μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού.

Χρησιμοποιήστε νήμα μία φορά την ημέρα. Θα πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια του παιδιού σας με οδοντικό νήμα μόλις υπάρχουν δύο βρεφικά δόντια που αγγίζουν. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν νήμα μόνα τους μέχρι την ηλικία των οκτώ.

Παρακολουθήστε την πρόοδό τους και προσφέρετε ανταμοιβές

Η παρακολούθηση και η επιβράβευση των καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε την τακτική οδοντιατρική φροντίδα. Μπορείτε να τοποθετήσετε έναν ιχνηλάτη ορόσημο ή έναν πίνακα βουρτσίσματος στο μπάνιο, όπου το παιδί σας μπορεί να σημειώσει πόσο συχνά βουρτσίζει και χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα. Θα γίνουν πιο ενθουσιασμένοι να φροντίσουν τα δόντια τους επειδή τα επιτεύγματά τους αναγνωρίζονται.

Επιπλέον, ο ιχνηλάτης προάγει την ανεξαρτησία του παιδιού σας και το ενθαρρύνει να οικειοποιηθεί τη στοματική του υγεία. Επιπλέον, βοηθά στο να αποτρέψει το βούρτσισμα των δοντιών από το να γίνει απλώς μια αγγαρεία. Αντίθετα, τους βοηθάει να τους διδάξει να είναι περήφανοι για τις άριστες συνήθειες της στοματικής τους υγείας και της στοματικής υγιεινής.

Μικρές ανταμοιβές δίνουν κίνητρο στο παιδί σας να βουρτσίζει, να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα και να κάνει υγιεινές επιλογές. Αυτές οι ανταμοιβές θα μπορούσαν να είναι χρυσά αστέρια, πιστοποιητικά επιτευγμάτων, πεντάδες ή ένα ταξίδι στο πάρκο.

Ενθαρρύνετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η ενσωμάτωση των κατάλληλων τεχνικών βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων στα παιδιά σας είναι μόνο η μισή μάχη. Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας επηρεάζουν επίσης σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στοματική του υγεία. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την πρόληψη της τερηδόνας.

Το καλύτερο θα ήταν να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων, ποτών και σνακ από το παιδί σας. Αυτή η συμβουλή περιλαμβάνει σιγά σιγά μπουκάλια γάλακτος ή φλιτζάνια με χυμό! Το παιδί σας δεν πρέπει ποτέ να κοιμάται με ένα μπουκάλι γάλα ή χυμό, καθώς αυτό διατηρεί τα σάκχαρα στο στόμα και μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα.

Η διατροφή του παιδιού σας πρέπει να αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα για τη βέλτιστη στοματική υγεία. Αντί για καραμέλα ή πατατάκια, δώστε στο παιδί σας υγιεινά σνακ όπως φρούτα, γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε οτιδήποτε ζαχαρούχο, μασώδες, κολλώδες, ανθρακούχο ή ιδιαίτερα όξινο.

Τέλος, επιλέγετε πάντα νερό αντί ποπ ή αθλητικών ποτών. Ενώ το νερό ξεπλένει τα επιβλαβή βακτήρια, αυτά τα βαριά σε ζάχαρη ποτά προάγουν την ανάπτυξη της τερηδόνας.