6 λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε εξαγωγή δοντιών

Τα δόντια σας είναι ένα ζωτικό και ευαίσθητο μέρος του στόματός σας. Η παραμικρή βλάβη σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε βασανιστικό πόνο ή πρήξιμο και, τελικά, την αφαίρεσή τους για να απαλύνει την ενόχληση. Εκτός από την ανακούφιση του πόνου που συνοδεύει τη βλάβη των δοντιών, θέλετε επίσης να προστατεύσετε τα δόντια σας από μολύνσεις. Με μια διαδικασία εξαγωγής δοντιών, μπορείτε να προστατέψετε τα υπόλοιπα δόντια και τα ούλα σας αφαιρώντας ένα μολυσμένο δόντι.

Τι είναι η εξαγωγή δοντιών;

Πριν προχωρήσουμε στο γιατί μπορεί να χρειαστείτε εξαγωγή δοντιού, θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι η εξαγωγή δοντιού και τι συνεπάγεται η διαδικασία, οπότε αν αποφασίσετε να κάνετε εξαγωγή δοντιού, δεν είστε ανίδεοι και ξαφνιάζεστε.

Η εξαγωγή δοντιού είναι μια οδοντιατρική επέμβαση κατά την οποία ένας οδοντίατρος αφαιρεί ένα μολυσμένο δόντι από τα ούλα χρησιμοποιώντας οδοντική λαβίδα για να απαλύνει την ενόχληση του ασθενούς. Για να αφαιρέσετε τα δόντια σας, ο οδοντίατρός σας πρέπει πρώτα να κάνει μια αξιολόγηση τρισδιάστατης απεικόνισης της γνάθου σας για να πάρει αρκετές πληροφορίες για τα δόντια σας και να βρει την καλύτερη μέθοδο θεραπείας.

Η εξαγωγή δοντιού είναι δύο ειδών: η απλή εξαγωγή και η χειρουργική εξαγωγή.

Απλή εξαγωγή: Αυτή η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ανώδυνη. Ένας γενικός οδοντίατρος χορηγεί τοπική αναισθησία σε μουδιασμένες περιοχές γύρω από το δόντι και μειώνει τον πόνο μετά τη διαδικασία. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος χαλαρώνει το δόντι και το βγάζει από την υποδοχή του.

Χειρουργική εξαγωγή: Οι οδοντίατροι πραγματοποιούν αυτό το είδος εξαγωγής όταν το προσβεβλημένο δόντι βρίσκεται μέσα στα ούλα, όπως στην περίπτωση του φρονιμίτη σας. Αφού μουδιάσει τα ούλα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεστε πόνο, γίνεται μια τομή στα ούλα και αφαιρούνται τα δόντια.

Επίδραση: Δόντια που μεγαλώνουν

Όταν ένα δόντι δεν μπορεί να αναπτυχθεί εντελώς ή καθόλου από τα ούλα, λέμε ότι το δόντι είναι έγκλειστο. Συνήθως, ένα δόντι δεν βγαίνει από τα ούλα του εάν ο διαθέσιμος χώρος είναι πολύ μικρός για τα δόντια. Αντίθετα, αναπτύσσεται μέσα στα ούλα, πιέζοντας τα γύρω δόντια και προκαλώντας πόνο.

Σε περιπτώσεις όπου ένα έγκλειστο δόντι εκτοξεύεται ελαφρώς, η συσσώρευση πλάκας είναι αναπόφευκτη καθώς δεν μπορείτε να φτάσετε ανάμεσα στα δόντια για να αφαιρέσετε υπολείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κοιλότητες για το δόντι δίπλα στο έγκλειστο δόντι.

Ένα έγκλειστο δόντι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από οδοντικές κοιλότητες έως ασθένειες των ούλων. Ως εκ τούτου, μια γρήγορη διαδικασία εξαγωγής δοντιών είναι η καλύτερη για την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων υγείας και βλάβης στα γύρω δόντια.

Μη επισκευή λοίμωξη ριζικού σωλήνα

Ανάλογα με το πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια λοίμωξη του ριζικού σωλήνα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αφαιρέσετε το δόντι. Μια λοίμωξη του ριζικού σωλήνα που έχει φάει βαθιά στον πολφό και τα νεύρα ενός δοντιού μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με την εξαγωγή του προσβεβλημένου δοντιού για να αποφευχθεί η μόλυνση στα γύρω δόντια.

Σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας πριν η λοίμωξη εξαπλωθεί σε άλλα δόντια και αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία των δοντιών σας.

Σπασμένα δόντια

Ατυχήματα όπως το τρέξιμο σε έναν τοίχο, το χτύπημα ενός σκληρού αντικειμένου στο πρόσωπο ή ακόμα και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα μπορούν να σκάσουν τα δόντια σας, να τα παραμορφώσουν ή να τα σπάσουν και να τα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα. Δεν μπορείτε να αφήσετε ένα σπασμένο δόντι όπως είναι γιατί μπορεί να εκθέσει τον πολφό και να οδηγήσει σε μόλυνση του ριζικού σωλήνα.

Εκτός από τα σπασμένα δόντια που ενδέχεται να οδηγήσουν σε οδοντικές λοιμώξεις, προκαλεί πόνο, φλεγμονή στα ούλα και πρήξιμο γύρω από την πληγείσα περιοχή. Η εξαγωγή δοντιών είναι μια γρήγορη διαδικασία που σας ανακουφίζει από τον πόνο μέσα σε λίγα λεπτά. Εφόσον τηρείτε αυστηρά τη φροντίδα των δοντιών του οδοντιάτρου σας μετά την εξαγωγή δοντιών, θα κάνετε πλήρη ανάρρωση.

Φθορά των δοντιών

Η σοβαρή τερηδόνα είναι ένας βαθύς λόγος που μπορεί να χρειαστείτε εξαγωγή δοντιού. Με την πάροδο του χρόνου τα σωματίδια τροφής μπορούν να συσσωρευτούν γύρω από τα δόντια και τα ούλα σας, μετατρέποντας σε πλάκα. Αυτή η πλάκα φιλοξενεί μικρόβια που προκαλούν βλάβη στα δόντια σας δημιουργώντας τρύπες στη σκληρή επιφάνεια των δοντιών σας.

Μια κοιλότητα χωρίς θεραπεία θα οδηγήσει σε απώλεια δοντιών καθώς ο οδοντίατρός σας ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της υγείας άλλων δοντιών. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την αφαίρεση των δοντιών σας, συζητήστε τις με τον οδοντίατρό σας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή διαδικασία εξαγωγής.

Ασθένεια των ούλων

Η ουλίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή στα ούλα και μπορεί δυνητικά να καταστρέψει το οστό της γνάθου. Προκαλεί οίδημα και αιμορραγία στα ούλα και μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος σε ορισμένους ασθενείς. Ο οδοντίατρός σας θα εξαγάγει το προσβεβλημένο δόντι για να αποτρέψει τη ζημιά στα γύρω δόντια.

Η κακή στοματική υγιεινή προκαλεί ασθένειες των ούλων, επομένως η άσκηση καλών στοματικών συνηθειών όπως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών σας, το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας θα αποτρέψει αυτή την κατάσταση από το να συμβεί ή να γίνει σοβαρή.

Συνωστισμός

Ο ανεπαρκής χώρος στο στόμα σας για να αναπτυχθούν τα δόντια θα προκαλέσει συνωστισμό στο στόμα σας. Μερικά δόντια θα προσπαθήσουν να συμπιεστούν ανάμεσα σε άλλα δόντια, παραμορφώνοντας το σχήμα της οδοντοστοιχίας σας και προκαλώντας πρόσκρουση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρός σας εξάγει τα ένοχα δόντια για να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη στα δόντια σας.