Γιατί μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα

Έχετε πρόσφατα αναπτύξει αυξημένη ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα φαγητά; Αισθάνεστε βασανιστικό πόνο σε ένα ή μερικά από τα δόντια σας; Υπάρχει πρήξιμο στο μάγουλο ή στο σαγόνι σας λόγω φλεγμονής στα ούλα σας; Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα για τη θεραπεία της λοίμωξης στο δόντι σας.

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της λοίμωξης των ριζικών σωλήνων, αλλά οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με αυτήν τη διαδικασία μπορεί να κάνουν πολλούς ασθενείς να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν εντελώς τη θεραπεία. Αυτό το άρθρο υπογραμμίζει γιατί μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα και θα διασκορπίσει κάθε ανησυχία που μπορεί να έχετε σχετικά με το θέμα.

Τι είναι η θεραπεία ριζικού σωλήνα;

Η θεραπεία ριζικού σωλήνα ανήκει σε ένα τμήμα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη θεραπεία ενός μολυσμένου πολφού σε ένα δόντι χωρίς την αφαίρεση αυτού του δοντιού. Αυτή η θεραπεία απαλύνει κάθε ενόχληση που προκαλείται από μολυσμένα νεύρα και ιστούς στον πολτό των δοντιών σας.

Κάθε δόντι έχει δύο περιοχές – το στέμμα και τη ρίζα. Η ρίζα περιέχει διαφορετικά νευρικά κύτταρα και ιστούς που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο δόντι και συντηρούν τη ζωή του δοντιού. Αυτοί οι ιστοί μπορούν να μολυνθούν από κοιλότητες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, πελεκημένα δόντια ή έκθεση στον πολτό κατά τη διάρκεια της διάτρησης.

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα περιλαμβάνει την αφαίρεση νεύρων και ιστών που έχουν μολυνθεί από βακτήρια, τον καθαρισμό και την απολύμανση των δοντιών σας για να απαλλαγείτε από τυχόν πύον και το σφράγισμα της οπής με ένα υλικό λάτεξ για να σταματήσετε πρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις. Μια μερική στεφάνη αποκαθιστά το σχήμα του δοντιού σας μετά την αφαίρεση όλων των λοιμώξεων.

Συμπτώματα λοίμωξης ριζικού σωλήνα

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν βασικές γνώσεις για τη μόλυνση του ριζικού σωλήνα, επομένως τα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα και η ασθένεια μένει χωρίς θεραπεία. Η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με τα σημάδια μιας λοίμωξης του ριζικού σωλήνα θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε θεραπεία ριζικού σωλήνα για να διασφαλίσετε ότι θα σβήσετε τη μόλυνση στο μπουμπούκι πριν εξαπλωθεί.

Πόνος που ακτινοβολεί μέσω του οστού της γνάθου

Οι λοιμώξεις του ριζικού σωλήνα μπορούν να εξαπλωθούν βαθιά στη ρίζα των δοντιών σας, φτάνοντας στα οστά κάτω από αυτή τη ρίζα και προκαλώντας μεγάλο πόνο κατά μήκος των γνάθων των δοντιών σας. Συνήθως, οι ασθενείς με λοίμωξη του ριζικού σωλήνα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το δόντι που πονάει, καθώς ο πόνος εξαπλώνεται σε όλη τη γνάθο.

Αυξημένη ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα φαγητά

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να υποφέρετε από έναν ριζικό σωλήνα είναι ότι το μολυσμένο δόντι σας γίνεται υπερβολικά ευαίσθητο σε ζεστά ή κρύα φαγητά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μάσημα ζεστού φαγητού προκαλεί πόνο, αλλά οι κρύες τροφές ανακουφίζουν τον πόνο. Αυτός ο πόνος προκύπτει από φλεγμονή στα νεύρα που περιβάλλουν αυτό το δόντι.

Πρήξιμο ή πύον στα ούλα

Εάν έχετε παρατηρήσει πρήξιμο στα ούλα σας που συνοδεύεται από πύον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από μόλυνση του ριζικού σωλήνα. Με αυτό το σύμπτωμα, η αφαίρεση του πύου θα προσφέρει συνήθως προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, αλλά αυτή η ανακούφιση δεν σημαίνει ότι η μόλυνση έχει φύγει. Θα πρέπει να δείτε τον οδοντίατρό σας και να καθαρίσετε τη μόλυνση.

Γιατί μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα

Αν και η θεραπεία ριζικού σωλήνα δεν είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τη θεραπεία της λοίμωξης του ριζικού σωλήνα, έχουμε επισημάνει μερικούς λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των δοντιών

Η θεραπεία ριζικού σωλήνα διασφαλίζει ότι τα δόντια σας είναι ασφαλή, υγιή και στη θέση τους. Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, μια θεραπεία ριζικού σωλήνα δεν αφαιρεί όλα τα κύτταρα, τα νεύρα και τους ιστούς που συνδέονται με το δόντι, καθώς αυτό θα σκότωνε το δόντι. Η θεραπεία ριζικού σωλήνα αφαιρεί μόνο μολυσμένους ιστούς.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του ριζικού σωλήνα, χρησιμοποιώντας μια λίμα, όλες οι μολύνσεις στο δόντι αναρροφούνται και αντικαθίστανται με ένα ελαστικό υλικό. Μετά από αυτή τη διαδικασία, το δόντι σας παραμένει υγιές και μπορεί να λειτουργήσει βέλτιστα.

Μια εξαιρετική εναλλακτική για την οριστική αφαίρεση του δοντιού σας

Με τη σοβαρή ενόχληση που προκαλείται από λοιμώξεις του ριζικού σωλήνα, μπορεί να πιστεύετε ότι η αφαίρεση του δοντιού είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αυτό είναι αναληθές επειδή η μόνιμη αφαίρεση δοντιών κοστίζει περισσότερο, οδηγώντας σε περισσότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μπορείτε να ολοκληρώσετε τη θεραπεία των ριζικών σωλήνων σε ένα ραντεβού και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να επιστρέφετε στον οδοντίατρο για επακόλουθες διαδικασίες.

Επιπλέον, κινδυνεύετε να παραμορφώσετε την οδοντοστοιχία σας με αφαίρεση δοντιού καθώς τα γύρω δόντια θα κλείσουν μέσα και θα καταλάβουν το χώρο που αφήνει το αφαιρεμένο δόντι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κακοσχηματισμένα δόντια με τη θεραπεία ριζικού σωλήνα, καθώς η διαδικασία είναι ξεκάθαρη.

Λύνει προβλήματα γνάθου

Λόγω του πόσο βαθιά αναπτύσσεται η μόλυνση του ριζικού σωλήνα, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα στη γνάθο ως αποτέλεσμα του πόνου από τη φλεγμονή. Θα αντιμετωπίσετε δυσκολία στο δάγκωμα και στο μάσημα της τροφής. Πιθανότατα θα χρειαστεί να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε εκείνο το τμήμα της γνάθου σας που εξαπλώνει τον πόνο.

Θα βοηθούσε εάν απαλλαγείτε από τη μόλυνση μέσω θεραπείας ριζικού σωλήνα το συντομότερο δυνατό για να ανακουφίσετε τον πόνο και την ενόχλησή σας και να αποκαταστήσετε την υγεία των δοντιών σας.

Μειώνει την πιθανή εξάπλωση λοιμώξεων

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες λοιμώξεις, υπάρχει κάθε πιθανότητα εξάπλωσης εάν δεν αφαιρέσετε έγκαιρα την πηγή μόλυνσης. Η καθυστέρηση μιας διαδικασίας ριζικού σωλήνα μπορεί να βλάψει τα δόντια σας, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης.

Η εξάπλωση αυτής της λοίμωξης θα συνοδεύεται από βασανιστικούς πόνους και μπορεί να χάσετε μερικά δόντια, γι’ αυτό η θεραπεία ριζικού σωλήνα είναι το καλύτερο στοίχημα.