Πώς να φροντίσετε το στόμα του παιδιού σας μετά από χειρουργική επέμβαση με δέσιμο γλώσσας

Το δέσιμο της γλώσσας ή η «Αγκυλογλωσσία» εμφανίζεται όταν η γλώσσα ενός παιδιού συγχωνεύεται στο πάτωμα του στόματος επειδή το «frenulum» είναι είτε ασυνήθιστα κοντό είτε προσκολλημένο πολύ κοντά στην άκρη της γλώσσας. Το frenulum είναι το κομμάτι δέρματος που συνδέει τη γλώσσα στο κάτω μέρος του στόματος.

Όταν το εξάρτημα είναι πολύ σφιχτό, προκαλεί προβλήματα στο παιδί σας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στη σίτιση. Όταν συμβεί αυτό, συνιστάται χειρουργική επέμβαση για γλωσσοδέτη.

Τι είναι η φρενεκτομή;

Το λέιζερ επιτρέπει μια καθαρότερη κοπή για τον διαχωρισμό του ιστού, καθιστώντας τον ασφαλέστερο και πιο άνετο για το μωρό σας. Μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ώστε να παραμείνει ήρεμο και άνετο. Συνιστούμε τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ επειδή προσφέρει πολλά οφέλη όπως:

Πολύ σπάνια αιμορραγία καθώς το λέιζερ καυτηριάζει κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Καμία μόλυνση
Δεν απαιτείται βελόνα
Χωρίς ράμματα
Κανένας ή πολύ ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος καθώς το λέιζερ σφραγίζει τις νευρικές απολήξεις
Δεν απαιτείται χρόνος αποκατάστασης
Άμεση επιτυχής σίτιση

Τι να περιμένετε μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση για γλωσσοδέτη το μωρό σας θα αισθανθεί κάποια ενόχληση για μια ή δύο ημέρες. Ωστόσο, θα μπορούν να τρέφονται αμέσως. Στην πραγματικότητα, εάν θηλάζετε, η επαφή δέρμα με δέρμα λειτουργεί ως μια φυσική μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Εάν το παιδί σας φαίνεται πολύ φασαριόζικο και άβολο, μπορείτε να του δώσετε ένα παυσίπονο για μωρά όπως ακεταμινοφαίνη ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δοσολογία.

Αναμένετε να δείτε κιτρινωπό ή λευκό δέρμα στο σημείο της επέμβασης. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες για να επιστρέψει σε ένα κανονικό χρώμα. Μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό καθώς συχνά φαίνεται ότι υπάρχει πύον στο σημείο του τραύματος. Ωστόσο, ο αποχρωματισμός είναι απολύτως φυσιολογικός.

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, θα δείτε σιγά σιγά την πληγή να αρχίζει να στενεύει καθώς προχωρά η επούλωση. Εάν όντως αισθάνεστε ότι η πληγή φαίνεται ιδιαίτερα κόκκινη και ερεθισμένη και ανησυχείτε ότι υπάρχει μόλυνση, μη διστάσετε να καλέσετε το γραφείο μας εάν δείτε κάποιο από τα ακόλουθα:

Ανεξέλεγκτη αιμορραγία
Το μωρό σας δεν θα ταΐσει
Το μωρό σας έχει πυρετό

Θα δούμε αμέσως το μωρό σας για να αναζητήσουμε σημάδια μόλυνσης ή επιπλοκές. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μωρό σας δεν θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και θα θεραπεύεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

Ασκήσεις διάτασης γλώσσας και χειλιών

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να θεραπεύσει μετά από χειρουργική επέμβαση για γλωσσοδέτη είναι να εκτελέσετε κάποιες συνήθεις ασκήσεις διατάσεων. Εάν ελέγξετε κάτω από τη γλώσσα του μωρού σας, θα δείτε την ουλή από το χειρουργείο. Αυτός είναι ο στόχος σας για να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις γλώσσας.

Φροντίστε πάντα να πλένετε και να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε. Εδώ είναι οι ασκήσεις διατάσεων που πρέπει να κάνετε για τα χείλη και τη γλώσσα:

Επάνω χείλος: Τοποθετήστε το καθαρό δάχτυλό σας κάτω από το πάνω χείλος του παιδιού σας τοποθετώντας το στην κορυφή και μετακινήστε το δάχτυλό σας απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη για μερικά δευτερόλεπτα.

Γλώσσα: Στη συνέχεια, εισάγετε και τους δύο δείκτες στο στόμα απαλά κάτω από τη γλώσσα και σηκώστε τη γλώσσα προς την οροφή του στόματός τους. Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτές τις διατάσεις:

1. Σηκώστε τη γλώσσα τόσο ψηλά όσο θα πάει πολύ απαλά και κρατήστε την για ένα ή δύο δευτερόλεπτα και μετά αφήστε την να πέσει ξανά στο δάχτυλό σας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς εμποδίζει την επανασύνδεση της γλώσσας στο πάτωμα του στόματος. Η ιδανική θέση για τα δάχτυλά σας κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης είναι να κρατάτε τα δύο άκρα των δακτύλων σε επαφή για πλήρη στήριξη και καλύτερη ανύψωση. Δεν θέλετε να σηκώνεστε από τα πλάγια, καθώς πρέπει να είστε κάτω από τη γλώσσα για να αποτρέψετε τη σύντηξη.

2. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα δάχτυλο για να στηρίξετε τη γλώσσα και μετά τοποθετήστε το άλλο σας δάχτυλο στο κέντρο της θέσης της ουλής. Γυρίστε αυτό το δάχτυλο στο πλάι για να βοηθήσετε να σηκώσετε τη γλώσσα ψηλότερα. Αυτό απαιτεί ένα πολύ απαλό άγγιγμα καθώς εργάζεστε ακριβώς στο σημείο του τραύματος. Θέλετε να εφαρμόσετε αρκετή δύναμη για να διαχωρίσετε απαλά την οριζόντια πτυχή κατά μήκος της πληγής, αλλά επίσης δεν θέλετε να προκαλέσετε πόνο ή να παρεμποδίσετε την επούλωση στο σημείο.

3. Τέλος, κάντε απαλό μασάζ και στις δύο πλευρές της περιοχής του τραύματος για να κρατήσετε τους μύες χαλαρούς στο πάτωμα του στόματος του μωρού σας. Αυτό θα εξασφαλίσει τη σωστή κίνηση καθώς η πληγή επουλώνεται. Εφόσον δεν αγγίζετε την ίδια την πληγή κατά τη διάρκεια αυτής της διάτασης, μπορείτε να ασκήσετε λίγο περισσότερη πίεση. Η ευγένεια θα κρατήσει το μωρό σας πιο άνετα κατά τη διάρκεια της άσκησης.