Πρέπει να σώσετε ή να αφαιρέσετε το δόντι σας;

Σε έναν τέλειο κόσμο τα δόντια σας δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ προβλήματα. Θα έμεναν δυνατά και θα έδειχναν ελκυστικά για δεκαετίες, ακόμη και όταν το υπόλοιπο σώμα σας γερνά.

Δυστυχώς δεν ζούμε σε αυτόν τον κόσμο. Αντίθετα, ζούμε σε μια πραγματικότητα όπου η ακαμψία του χρόνου και η φυσιολογική φθορά των δοντιών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το βάρος τους. Τελικά, ένα δόντι μπορεί να καταστραφεί τόσο πολύ που να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση: Πρέπει να προσπαθήσετε να σώσετε το δόντι σας ή να το αφαιρέσετε;

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι και από τις δύο πλευρές, ανάλογα με τον προϋπολογισμό και την επιθυμία για τη στοματική σας υγεία, αλλά για να κάνετε τη σωστή επιλογή πρέπει να έχετε όλες τις δυνατές πληροφορίες.

Διαβάστε λοιπόν και μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το αν πρέπει να σώσετε το δόντι σας ή όχι.

Τα οφέλη της αποθήκευσης των δοντιών σας

Πρώτον, η επιλογή προς την οποία θα έλκονται οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αυτή που περιποιείται το δόντι σας και το σώζει.

Αυτή η απόφαση είναι λογική, καθώς υποστηρίζεται από αρκετούς λόγους. Για παράδειγμα, η αλήθεια είναι ότι τα φυσικά δόντια είναι εγγενώς πιο δυνατά και τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από τα τεχνητά και είναι επίσης πιο εύκολο στη φροντίδα τους. Παρόλο που η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά με τα χρόνια, τα τεχνητά δόντια αντικατάστασης εξακολουθούν να μην είναι τόσο ανθεκτικά όσο τα φυσικά δόντια.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η διατήρηση του δοντιού σας στη θέση του σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα της μετατόπισης των δοντιών σας. Δηλαδή, δεν δημιουργούνται κενά που να έχουν ως αποτέλεσμα την κίνηση γειτονικών δοντιών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα με το μάσημα, την ευθυγράμμιση των δοντιών και τις επακόλουθες συνέπειες του πόνου, της κακής διατροφής και της μειωμένης ποιότητας ζωής.

Η αφαίρεση δοντιών μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νεανική σας εμφάνιση. Η διατήρηση των δοντιών σας σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συρρίκνωση της αυτοπεποίθησης που συμβαίνει συχνά όταν τα αισθητά κενά μεταξύ των δοντιών κάνουν το χαμόγελό σας λιγότερο ελκυστικό.

Ο κύριος λόγος για να αφαιρέσετε ένα κατεστραμμένο δόντι είναι να σταματήσετε τον πόνο. Αλλά μετά την αφαίρεση ενός δοντιού, οι ασθενείς θα αναφέρουν συνήθως αρκετές ημέρες πόνου ακόμα, ειδικά εάν εμφανίσουν «στεγνή υποδοχή» ή οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο, εάν κάνετε θεραπεία ριζικού σωλήνα αντί για εξαγωγή δοντιού, δεν υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω ενόχλησης και μπορείτε να επιστρέψετε στο φυσιολογικό με την οδυνηρή εξάλειψη.

Το καλύτερο από όλα είναι να αποφύγετε να πάτε στον οδοντίατρο. Ένα εξαγόμενο δόντι σημαίνει συχνά στεφάνες, εμφυτεύματα, γέφυρες και άλλες οδοντιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετατόπισης των δοντιών, που σημαίνει περισσότερες οδοντιατρικές επισκέψεις, περισσότερα έξοδα και ενδεχομένως περισσότερο πόνο.

Ίσως παραδόξως, υπάρχουν επίσης λιγότερα έξοδα που σχετίζονται με τη διατήρηση και τη θεραπεία ενός κατεστραμμένου δοντιού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αφαιρείται ένα δόντι, πρέπει να υπάρχει ένα δόντι αντικατάστασης και αυτό μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο από το να μην το βγάλετε εξαρχής. Εάν αποφασίσετε να μην το αντικαταστήσετε – και απλώς αντέξετε το χαμόγελο με τα δόντια – μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά από τα σωματικά και συναισθηματικά κόστη για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω.

Γιατί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε το δόντι

Μερικές φορές, ωστόσο, απλά δεν είναι δυνατό να ξεφύγετε χωρίς να αφαιρέσετε το δόντι. Γενικά, όπως μπορείτε να δείτε, θα πρέπει να προχωρήσετε στη διατήρηση του δοντιού αν είναι δυνατόν, αλλά μερικές φορές η εξαγωγή είναι αναπόφευκτη.

Συνήθως, εάν το δόντι σπάσει, ιδιαίτερα σε βαθύ επίπεδο κάτω από τη γραμμή των ούλων ή σε λίγα σημεία, θα συνιστάται εξαγωγή για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένα δόντι είναι απλώς πολύ εύθραυστο ή κατεστραμμένο, θα χρειαστεί να το τραβήξετε.

Εξετάστε αυτές τις περιπτώσεις:

Συνωστισμός δοντιών
Κρουστικά δόντια
Μη επανορθώσιμος τραυματισμός των δοντιών λόγω σοβαρής τερηδόνας
Περιοδοντική νόσος
Βλάβη των δοντιών που σχετίζεται με σωματικό τραύμα
Αυτές είναι καταστάσεις όπου θα πρέπει να αφαιρέσετε το δόντι απλά επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ευτυχώς, εάν απαιτείται αφαίρεση, ο οδοντίατρος θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία. Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει διεξοδικά το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει ακτινογραφίες για να καθορίσει το μήκος, το σχήμα και τη θέση του δοντιού και του οστού, για να βρει τον ιδανικό τρόπο για να το βγάλει.