7 πράγματα που δεν ξέρατε για τη λεύκανση δοντιών

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά προϊόντα χωρίς συνταγή γιατρού διαθέσιμα σήμερα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για εσάς και να διασφαλίζετε ότι τα χρησιμοποιείτε σωστά για να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Εάν ενδιαφέρεστε για τη λεύκανση των δοντιών, θα πρέπει πάντα να μιλάτε πρώτα με τον οδοντίατρό σας. Μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες για να σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή. Εδώ είναι 7 πράγματα που δεν ξέρατε για τη λεύκανση των δοντιών.

Η DIY λεύκανση έχει τις προκλήσεις της

Αν και μπορείτε να βρείτε ένα ολόκληρο τμήμα προϊόντων λεύκανσης DIY στο τοπικό σας φαρμακείο, δεν παρέχουν πάντα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς τα εφαρμόζετε, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση της οδοντικής σας υγείας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά με τη λεύκανση DIY, συμπεριλαμβανομένης της ανομοιόμορφης εφαρμογής που μπορεί να καταστρέψει το χαμόγελό σας. Ωστόσο, εάν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες, μπορείτε επίσης να καταστρέψετε τα δόντια σας.

Για παράδειγμα, η παραμονή του προϊόντος σε λειτουργία για πολύ καιρό με την ελπίδα να επιταχυνθεί η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία ή ακόμα και διάβρωση. Επίσης, εάν έχετε οδοντικά προβλήματα, όπως ασθένεια των ούλων, ή έχετε αποκαταστάσεις που είναι ορατές, όπως στεφάνες ή καπλαμάδες, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε τις υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών με το ιατρείο μας προτού προχωρήσετε, ώστε να μην καταλήξετε με τύψεις του λευκαντικού DIY!

Γνωρίζοντας αν πρόκειται για λεκέ ή αποχρωματισμό

Όταν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή DIY, μπορεί να απογοητευτείτε από τα αποτελέσματα. Ενώ οι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν με προϊόντα λεύκανσης, ο αποχρωματισμός δεν μπορεί. Οι λεκέδες προκαλούνται από την έκθεση σε πράγματα όπως το τσάι, ο καφές και το κάπνισμα, ενώ ο αποχρωματισμός προκαλείται από άλλα θέματα όπως τραύμα των δοντιών στο παρελθόν, φάρμακα ή ένα φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη λεύκανση των δοντιών στα social media

Μπορείτε να πιαστείτε από τις πιο πρόσφατες τρέλες ομορφιάς διασημοτήτων και να καταλήξετε να ξοδεύετε τόνους χρημάτων σε προϊόντα και «κόλπα» που πραγματικά δεν λειτουργούν. Αυτό ισχύει για τους πολλούς μύθους για τη λεύκανση των δοντιών που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και μερικά είναι αληθινά, ο μύθος βρίσκεται στους ισχυρισμούς ότι τα κόλπα είναι αβλαβή. Για παράδειγμα, το κάρβουνο για λεύκανση λειτουργεί επειδή είναι λειαντικό και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιφανειακών λεκέδων. Δυστυχώς, η τριβή είναι τόσο αποτελεσματική που αφαιρεί το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών σας που κρατά τα δόντια σας λευκά. Η οδοντίνη από κάτω είναι κίτρινη. Όσο περισσότερο διαβρώνετε το σμάλτο, τόσο πιο κίτρινα φαίνονται τα δόντια σας και τόσο λιγότερα μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό.

Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν θεραπείες λεύκανσης

Η απευθείας μετάβαση σε θεραπείες λεύκανσης DIY δεν είναι ποτέ καλή ιδέα γιατί αυτά τα προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για όλους. Εκείνοι που πρέπει να αποφεύγουν τις θεραπείες λεύκανσης περιλαμβάνουν:

Άτομα με αξιοσημείωτη οδοντιατρική εργασία: Εάν έχετε αξιοσημείωτη οδοντιατρική εργασία, όπως στεφάνες, καπλαμάδες ή συγκόλληση, τότε τα προϊόντα λεύκανσης δεν θα λειτουργήσουν για την αφαίρεση λεκέδων. Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για φυσικά δόντια. Αν τα χρησιμοποιήσετε, θα βρείτε τα δόντια σας λευκά και το οδοντιατρικό σας έργο παραμένει κίτρινο.

Άτομα με ευαισθησία στα δόντια: Το υπεροξείδιο στα κιτ λεύκανσης δοντιών DIY μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο εάν έχετε ήδη ευαίσθητα δόντια. Ακόμα κι αν δεν έχετε ευαίσθητα δόντια, η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία. Όταν λαμβάνετε επαγγελματικές υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών, ωστόσο, τα ούλα και τα χείλη σας προστατεύονται για την αποφυγή ή τη μείωση πιθανής ενόχλησης και ευαισθησίας των δοντιών.

Άτομα που χρειάζονται οδοντιατρική εργασία: Εάν υποφέρετε από τερηδόνα, ασθένεια των ούλων ή υποχώρηση των ούλων, τότε αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν προχωρήσετε στη λεύκανση των δοντιών. Γι’ αυτό συνιστούμε μια διαβούλευση πριν από αυτήν τη διαδικασία, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε τι απαιτείται πριν ξεκινήσετε.

Ελεγχόμενες συγκεντρώσεις λευκαντικών παραγόντων

Η κύρια διαφορά μεταξύ DIY και επαγγελματικών θεραπειών λεύκανσης είναι η ποσότητα των λευκαντικών παραγόντων που βρίσκονται στο τζελ θεραπείας. Τα προϊόντα λεύκανσης περιέχουν διαφορετικά επίπεδα υπεροξειδίου που λειτουργούν ως αποτελεσματικά καθαριστικά λεκέδων. Ωστόσο, οι οδοντίατροι έχουν συνταγογραφούμενες φόρμουλες που σας βοηθούν να επιτύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επαγγελματικές θεραπείες εφαρμόζονται επίσης χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένους δίσκους που εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια σας για ομοιόμορφη κατανομή του τζελ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια επαγγελματική θεραπεία στο γραφείο ή να έχετε τους δίσκους για χρήση στο σπίτι. Οι θεραπείες στο γραφείο έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθούμενες από θεραπείες στο σπίτι με προσαρμοσμένους δίσκους και μετά διαρκούν τα κιτ χωρίς συνταγή γιατρού.

Προσοχή στις «φυσικές» συμβουλές λεύκανσης δοντιών

Όπως συμβαίνει με πολλές τρέλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συμβουλές φυσικής λεύκανσης μπορεί να αποδειχθούν εξίσου επικίνδυνες. Μερικές φυσικές συμβουλές λεύκανσης που πρέπει να αποφύγετε περιλαμβάνουν:

Φράουλες: Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών, καθώς περιέχουν μηλικό οξύ, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην οδοντόκρεμα για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής σάλιου. Δυστυχώς, οι φυσικές λευκαντικές ιδιότητες στις φράουλες που μπορούν να βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών διαβρώνουν επίσης το σμάλτο, όπως τα προϊόντα άνθρακα. Επομένως, ενώ η κατανάλωση φράουλας είναι απολύτως υγιεινή, το τρίψιμο των δοντιών σας με αυτές θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Λεμόνια: Τα λεμόνια είναι πολύ όξινα, επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση λεκέδων στα δόντια. Ωστόσο, το οξύ είναι τόσο ισχυρό που μπορεί επίσης να κάνει περισσότερο κακό από όσο νομίζετε, συμπεριλαμβανομένης της πολύ αποτελεσματικής αφαίρεσης του σμάλτου των δοντιών σας.
Λάδι καρύδας: Αυτός είναι ένας άλλος μύθος. Το ξέπλυμα με λάδι καρύδας φημολογείται ότι «τραβάει» λεκέδες από τα δόντια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Επαγγελματική λεύκανση στο σπίτι έναντι χωρίς ιατρική συνταγή

Όπως αναφέρθηκε στο σημείο #5, τα επαγγελματικά κιτ λεύκανσης δοντιών στο σπίτι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα κιτ χωρίς ιατρική συνταγή. Ξεκινά με την αυξημένη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου και ενισχύεται από τους προσαρμοσμένους οδοντιατρικούς δίσκους που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του λευκαντικού διαλύματος. Αυτός ο συνδυασμός εξασφαλίζει πιο λευκά αποτελέσματα και μια ομοιόμορφη εφαρμογή που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με προϊόντα χωρίς συνταγή. Οι δίσκοι είναι επίσης σχεδιασμένοι για να μειώνουν τον κίνδυνο ευαισθησίας, κρατώντας το τζελ μακριά από τη γραμμή των ούλων σας. Μπορείτε να δείτε αποτελέσματα σε μόλις δύο εβδομάδες με την επαγγελματική σας θεραπεία στο σπίτι.