Τι δεν θα σας πει ο οδοντίατρός σας

Οι οδοντίατροι έχουν έναν «τρόπο της καρέκλας» που υπαγορεύει πώς μιλάμε στους ασθενείς μας. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε ασθενείς να έρχονται με ουλίτιδα, παρόλο που έχουμε επανειλημμένα προτείνει να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα πιο συχνά, πρέπει να αποφεύγουμε να πούμε «Σου το είπα!»

Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές υπάρχουν πράγματα που τελικά κρατάμε για τον εαυτό μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς μας αισθάνονται άνετα, επομένως δεν θέλουμε να θεωρούμε εχθρικές ή υπερβολικά αυτάρεσκες για τις συστάσεις μας. Θα μπορούσατε να χάσετε κάποιες εμπιστευτικές γνώσεις και μικρές συμβουλές εξαιτίας αυτού. Εδώ, μοιραζόμαστε μερικά από τα πράγματα που οι περισσότεροι οδοντίατροι δεν θα σας πουν.

Ευχόμαστε πραγματικά να βουρτσίζετε πριν από τα ραντεβού καθαρισμού

Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι αφού πρόκειται να καθαρίσουν τα δόντια τους, μπορούν να απολαύσουν ένα γεύμα ή ένα σνακ πριν από το ραντεβού τους και να μην ανησυχούν για το βούρτσισμα εκείνη την ημέρα. Δυστυχώς για εμάς, αυτό είναι μια δυσάρεστη δουλειά γιατί τα δόντια σας είναι καλυμμένα με φαγητό και συχνά έχετε κακοσμία.

Θα θέλαμε να σας δώσουμε μια οδοντόβουρτσα και να ρωτήσουμε: «Θα σας πείραζε να βουρτσίσετε τα δόντια σας πριν ξεκινήσουμε;», αλλά αυτό θα ήταν αγενές.

Η μη χρήση οδοντικού νήματος δεν είναι επιλογή

Οι οδοντίατροι και οι υγιεινολόγοι κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους ασθενείς τους να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είτε δεν χρησιμοποιούν καθόλου νήμα είτε δεν χρησιμοποιούν αρκετά νήμα. Μπορούμε να το πούμε ad nauseum, αλλά η αλήθεια του θέματος είναι ότι δεν αλλάζει τίποτα.

Γνωρίζουμε ότι δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και το θέμα εδώ είναι ότι η αποφυγή του οδοντικού νήματος δεν είναι μόνο κακό για τη στοματική υγεία, αλλά και για τη γενική σας υγεία. Για να βγούμε και να πούμε ότι μπορεί να θεωρηθεί πολύ ανησυχητικό. Ωστόσο, απλά να ξέρετε ότι το νήμα βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, καθώς και των συνηθισμένων υπόπτων, όπως η τερηδόνα και η ασθένεια των ούλων.

Παρακαλώ, να είστε ειλικρινείς για την υγεία σας

Δεν μπορούμε απλά να βγούμε έξω και να ρωτήσουμε: “Είστε σίγουροι ότι δεν χάνετε κάτι εδώ;” όταν εξετάζετε το ιατρικό ιστορικό σας. Το γεγονός είναι ότι όταν παραποιείτε το ιατρικό σας υπόβαθρο ή αφήνετε τα πράγματα εκτός φόρμας, απλώς βλάπτετε τον εαυτό σας.

Κάθε λεπτομέρεια στα έντυπά μας υπάρχει για κάποιο λόγο, επομένως η παροχή ειλικρινών απαντήσεων είναι απαραίτητη. Δεν θα κοινοποιήσουμε τις πληροφορίες σας, καθώς ορκιζόμαστε να τηρούμε το απόρρητο. Τα έχουμε ακούσει όλα και ως επαγγελματίες οδοντίατροι, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε την υγεία σας. Να είστε ειλικρινείς και να είστε ασφαλείς.

Ίσως είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με αυτούς τους κακούς πονοκεφάλους

Οι οδοντίατροι δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν εάν υποφέρετε από κακούς πονοκεφάλους. Ωστόσο, μπορούμε συχνά να σας βοηθήσουμε να τις αποφύγετε. Πολλά οδοντικά προβλήματα, όπως οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αλλά οι ασθενείς δεν συζητούν τους πονοκεφάλους με τους οδοντιάτρους τους. Όταν ρωτάμε, «Είχατε κάποιες αλλαγές στην υγεία σας;», μη διστάσετε να αναφέρετε τους πονοκεφάλους, καθώς θα μπορούσαν να σχετίζονται με οδοντικά προβλήματα που μπορούμε στη συνέχεια να εξετάσουμε και να επιλύσουμε.

Η αντιπάθεια για τους οδοντιάτρους μπορεί να βλάψει

Πολλοί ασθενείς νιώθουν ελεύθεροι να πουν πόσο μισούν να έρχονται στο ιατρείο μας με την ομάδα μας. Προσπαθούμε να αποφύγουμε να κάνουμε τους ασθενείς μας να φοβούνται τα ραντεβού τους γιατί θέλουμε να νιώθετε άνετα να έρχεστε για τις επισκέψεις σας. Όταν ακούμε συνεχώς πόσο πολύ φοβούνται οι άνθρωποι τα ραντεβού τους, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας.

Γνωρίζουμε ότι αντιπαθείτε τον οδοντίατρο, αλλά δεν χρειάζεται να το ακούσουμε. Ενώ ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μας ενημερώνουν όταν είναι νευρικοί, ώστε να σας κάνουμε να νιώσετε πιο άνετα, θα ήταν ωραίο να μην το ακούσετε με τη λέξη «μίσος».

Πάρτε το φθόριο, δεν θα βλάψει

Όλο και περισσότερο, οι ασθενείς γίνονται αντιφθοριούχοι, επομένως χαμογελάμε και σημειώνουμε στο διάγραμμά σας ότι δεν θέλετε να λαμβάνετε εφαρμογές φθορίου. Αυτό που πραγματικά θέλουμε να πούμε όμως είναι: «Είναι μόνο λίγα λεπτά και κάνει πολύ καλό». Το φθόριο δεν είναι επιβλαβές και δεν είναι πραγματικά ανησυχητικό.

Οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς

Οι ακτινογραφίες σήμερα είναι πολύ ασφαλείς. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν τακτικές ακτινογραφίες λόγω φόβου έκθεσης σε ακτινοβολία. Ωστόσο, λαμβάνεται κάθε προφύλαξη για τη μείωση της ακτινοβολίας και δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Χωρίς ακτίνες Χ, μπορεί να βρεθείτε σε πολύ χειρότερο κίνδυνο λόγω της τερηδόνας που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Εάν το πρόβλημα αφορά τα χρήματα, τα αδιάγνωστα ζητήματα που χάθηκαν λόγω έλλειψης ακτινογραφιών θα κοστίσουν πολύ περισσότερο μόλις προχωρήσει η κατάσταση. Το επόμενο πράγμα που γνωρίζετε είναι ότι χρειάζεστε ένα δαπανηρό ριζικό σωλήνα και στέμμα.