Buck δόντια στα παιδιά: Αιτίες και επιλογές θεραπείας

Τα πολλά ατελή χαμόγελα είναι απλώς ένα αισθητικό ζήτημα. Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών σας. Μία από τις πιο κοινές από αυτές τις προκλήσεις χαμόγελου είναι τα δόντια “buck”.

Γνωστή και ως υπερδάγκωμα, αυτή η «κακοσύγκλειση» είναι μια κακή ευθυγράμμιση των δοντιών που μπορεί να είναι ελάχιστα αισθητή και να μην προκαλεί προβλήματα. Αλλά τα σοβαρά, αισθητά υπερκόψιμο μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανά οδοντικά προβλήματα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα δόντια στα παιδιά και ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες.

Τι είναι τα δόντια buck;

Τα «δόντια buck» αναφέρεται σε ένα υπερβολικό δάγκωμα, το οποίο προκαλεί τα άνω δόντια να προεξέχουν περισσότερο από τα κάτω δόντια από όσο θα έπρεπε. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις δεν προκαλούν κάτι περισσότερο από μια αισθητική ταλαιπωρία, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών, ενδεχομένως να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να δαγκώσουν κατά λάθος τη γλώσσα τους. Η σοβαρότητα των δοντιών και οι αιτίες της θα καθορίσουν ποια θεραπεία, εάν υπάρχει, συνιστάται.

Τι προκαλεί τα δόντια που φτιάχνονται;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να έχει δόντια:

Γενεσιολογία

Φυσικά χαρακτηριστικά όπως το σχήμα της γνάθου μπορούν να μεταδοθούν από τον γονέα στο παιδί. Αυτό μπορεί να καταστήσει τα δόντια σπασίματος πιο συνηθισμένα σε ορισμένες οικογένειες. Εάν οποιοσδήποτε γονέας ή άλλα μέλη της οικογένειας έχουν υπερβολικό δάγκωμα, υπάρχει πιθανότητα να έχει και το παιδί σας. Αυτό οφείλεται συχνά σε μικρότερες άνω ή κάτω γνάθους ή σιαγόνες που είναι κακώς ευθυγραμμισμένες ή ανομοιόμορφες.

Το πιπίλισμα του αντίχειρα ή της πιπίλας

Τα παιδιά που πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους ή χρησιμοποιούν πιπίλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα κινδυνεύουν να σχηματίσουν δόντια. Η συνεχής κίνηση του πιπιλίσματος είναι φυσική στα μωρά καθώς είναι αυτόματη για το θηλασμό. Ωστόσο, εάν επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει πιπίλα ή να πιπιλίσει τον αντίχειρά του πέρα ​​από την ηλικία των τριών ετών, μπορεί να αναπτύξει δόντια.

Καθώς το παιδί σας πιπιλάει και το δάχτυλό του πιέζεται συνεχώς πάνω στα δόντια και τα ούλα του, τα μόνιμα δόντια του μπορεί να πιεστούν σε μια μη φυσιολογική θέση. Ανεξάρτητα από το αν πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους ή την πιπίλα, όσο περισσότερο συνεχίζουν να πιπιλίζουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ανωμαλίες όπως π.χ.

Γλώσσα-ώθηση

Εάν η γλώσσα του παιδιού σας πιέζει πολύ προς τα εμπρός στο στόμα του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες που περιλαμβάνουν υπερβολικό δάγκωμα ή ανοιχτό δάγκωμα. Η ώθηση της γλώσσας μπορεί να προκληθεί από κακές συνήθειες κατάποσης και είναι επίσης πιο συχνή σε παιδιά που υποφέρουν από χρόνια πρησμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Ενώ η γλωσσική ώθηση είναι πιο συχνή στα παιδιά, ορισμένοι ενήλικες μπορεί επίσης να την έχουν λόγω άγχους, που τους αναγκάζει να «σπρώχνουν» τη γλώσσα τους τη νύχτα.

Προβλήματα με τα δόντια

Προβλήματα με τα δόντια, όπως η ύπαρξη επιπλέον δοντιών, που λείπουν ή έχουν προσκρούσει, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές ευθυγράμμισης. Τα δόντια που λείπουν μπορεί να αναγκάσουν τα μπροστινά δόντια προς τα εμπρός. Το να έχεις πάρα πολλά δόντια προκαλεί συνωστισμό στα δόντια.

Όγκοι και κύστεις

Η εμφάνιση όγκων ή κύστεων στο στόμα ή τη γνάθο ενός παιδιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτύχωση των δοντιών λόγω πρηξίματος ή ανάπτυξης. Ανάλογα με το πού βρίσκεται, τα δόντια μπορούν να πιεστούν προς τα εμπρός, προκαλώντας υπερβολικό δάγκωμα.

Παρακολουθούμε το δάγκωμα, τη γνάθο και τα δόντια του παιδιού σας για να αναζητήσουμε πιθανά ζητήματα που απαιτούν προσοχή.