Εξαγωγές δοντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λοιμώξεις, σοβαρή φθορά των δοντιών, φρονιμίτες και συνωστισμός – υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λυθούν αυτά τα οδοντικά προβλήματα. Η εξαγωγή δοντιών ακούγεται εξαιρετικά επώδυνη, αλλά είναι απαραίτητη για την πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης. Όταν καθυστερήσετε ή αποφύγετε, κινδυνεύετε να μεταδώσετε τη μόλυνση σε άλλα υγιή δόντια, τα οποία μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξαχθούν πριν πέσουν.

Η εξαγωγή δοντιού είναι η τελευταία επιλογή, όταν δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Εκτός από την πρόληψη περαιτέρω τερηδόνας ή ακόμα και απώλειας οστικής μάζας στις γνάθους, είναι επίσης ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για όποιον χρειάζεται να χάσει ένα ή δύο δόντια για να δημιουργήσει χώρο για σιδεράκια.

Επειδή η στοματική υγεία είναι η γενική υγεία, μπορεί να απαιτείται εξαγωγή δοντιών για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση οργάνων ή άλλες θεραπείες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αφαιρεθούν τα φθαρμένα δόντια για να διατηρηθεί το στόμα υγιές και να αποτραπεί η εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων και ασθενειών.

Ο οδοντίατρός σας συνταγογράφησε εξαγωγή δοντιού; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προετοιμαστείτε, να ανακάμψετε πιο γρήγορα και να αποτρέψετε άλλα οδοντικά προβλήματα αργότερα:

Πώς γίνεται η εξαγωγή δοντιών;

Όπως κάθε οδοντιατρική επέμβαση, η εξαγωγή δοντιού πραγματοποιείται από πιστοποιημένο οδοντίατρο ή στοματοχειρουργό. Χάρη στη σύγχρονη ιατρική, είναι μια σχετικά γρήγορη και ανώδυνη επέμβαση που γίνεται με τοπική, γενική ή ενδοφλέβια αναισθησία.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η εξαγωγή δοντιών είναι η καλύτερη για τερηδόνα, μολυσμένα ή συνωστισμένα δόντια – σπασμένα, προσκρούμενα ή κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια των ούλων μπορεί να απαιτούν μια πιο επεμβατική διαδικασία για να διορθωθούν.

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την εξαγωγή δοντιού;

Είναι φυσιολογικό να είστε νευρικοί πριν κάνετε εξαγωγή δοντιού, αλλά ακολουθώντας τις εντολές του οδοντιάτρου σας κάνει τη διαφορά για ομαλή και γρήγορη ανάρρωση. Φροντίστε να προσέλθετε για τις προγραμματισμένες εξετάσεις πριν από την εξαγωγή, καθώς ο οδοντίατρός σας θα χρειαστεί να κάνει ακτινογραφίες που θα τον βοηθήσουν να σχεδιάσουν μια ασφαλή και ομαλή οδοντιατρική επέμβαση.

Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να τους ενημερώσετε για τυχόν φάρμακα, βιταμίνες, συμπληρώματα και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που παίρνετε αυτήν τη στιγμή. Επίσης, οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως συγγενές καρδιακό ελάττωμα, διαβήτης, ηπατική νόσο, νόσος του θυρεοειδούς, υπέρταση και άλλες, για την πρόληψη επιπλοκών.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά πριν από την εξαγωγή, εάν η οδοντιατρική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Επίσης, εάν αυτή τη στιγμή έχετε κάποια λοίμωξη ή μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση και εάν έχετε ιστορικό εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Την ημέρα της διαδικασίας εξαγωγής δοντιών

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου την ημέρα της εξαγωγής των δοντιών σας για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της και τη συνολική σας άνεση.

Ως βασικός κανόνας, αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε 6-8 ώρες πριν και να αποφεύγετε το κάπνισμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να φοράτε κοντομάνικα ή φαρδιά ρούχα εάν ο οδοντίατρός σας έχει υποδείξει ενδοφλέβια αναισθησία. εάν λαμβάνετε γενική αναισθησία, κανονίστε να σας φέρει ένα μέλος της οικογένειας ή φίλος στο σπίτι.

Για να αποφευχθούν επιπλοκές, είναι καλύτερο να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε κρυολόγημα, ώστε να μπορέσει να το ξαναπρογραμματίσει, καθώς και εάν παρουσιάσετε εμετό ή ναυτία το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μπορεί να κανονίσει για διαφορετικό τύπο αναισθησίας.

Πώς γίνεται η εξαγωγή ενός δοντιού;

Ανάλογα με την κατάσταση που απαιτεί διαδικασία εξαγωγής δοντιών, ο οδοντίατρός σας μπορεί να επιλέξει είτε απλή είτε χειρουργική εξαγωγή. Ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει εάν το δόντι είναι ορατό ή έχει χτυπήσει.

Απλή Εκχύλιση

Θα χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει τη γύρω περιοχή. Το μόνο που θα νιώσετε είναι ελαφριά πίεση και χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν ανελκυστήρα για να χαλαρώσει το δόντι από την υποδοχή του και με λαβίδα για να το αφαιρέσει.

Χειρουργική Εξαγωγή

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χορηγήσει έναν συνδυασμό τοπικής και ενδοφλέβιας αναισθησίας για να μουδιάσει την περιοχή και να σας κοιμίσει ή γενική αναισθησία εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις. Μόλις αυτά χορηγηθούν με ασφάλεια, ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός θα κόψει τα προσβεβλημένα ούλα με μια μικρή τομή και μπορεί ακόμη και να αφαιρέσει το περιβάλλον οστό ή να κόψει το δόντι για να το εξαγάγει.