Τι προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών μετά τις οδοντικές στεφάνες;

Οι οδοντικές στεφάνες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία πολλών οδοντικών προβλημάτων, όπως ραγισμένα, σπασμένα ή κατεστραμμένα δόντια. Ο οδοντίατρός σας θα διασφαλίσει ότι το φυσικό σας δόντι και η ρίζα είναι σε καλή κατάσταση πριν τοποθετήσει την κορώνα πάνω από τις ορατές περιοχές του δοντιού μέχρι τη γραμμή των ούλων. Μετά την τοποθέτηση της στεφάνης, είναι σύνηθες οι ασθενείς να εμφανίζουν κάποια ευαισθησία στα δόντια.

Πόσος χρόνος διαρκεί η αρχική αποκατάσταση από την τοποθέτηση οδοντικής στεφάνης;

Οι οδοντικές στεφάνες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως πορσελάνη, μέταλλο ή συνδυασμό και των δύο. Μετά την τοποθέτηση μιας κορώνας, είναι σύνηθες οι ασθενείς να βιώνουν μια σειρά από αισθήσεις. Καθώς τα δόντια και τα ούλα σας προσαρμόζονται στις αλλαγές που γίνονται στο στόμα σας, μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη ευαισθησία. Τα ούλα σας μπορεί να φλεγμονωθούν ως απόκριση στο νέο στέμμα, συμβάλλοντας στην ενόχληση.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το στόμα σας είναι πιο ευαίσθητο σε ζεστά ή κρύα τρόφιμα και υγρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να είστε υπομονετικοί και προσπαθήστε να αποφύγετε να καταναλώνετε αντικείμενα που προκαλούν πόνο. Αυτή η αρχική περίοδος αποκατάστασης μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Εάν ο πόνος επιμένει για μήνες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα.

Εάν η οδοντική κορώνα δεν εφαρμόζει σωστά

Πριν τοποθετηθεί μια στεφάνη, ο οδοντίατρος πρέπει να αφαιρέσει ένα τμήμα του φυσικού δοντιού για να ταιριάζει στη στεφάνη. Αυτό σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι η στεφάνη θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα δόντια σας, βοηθώντας στη διατήρηση του δαγκώματος σας.

Μερικές φορές, μια οδοντική στεφάνη μπορεί να είναι ελαφρώς ξεκολλημένη -είτε λίγο πολύ ψηλή είτε πολύ χαμηλή- κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την άνεσή σας και τη λειτουργία του δαγκώματος σας. Ένα εκτός κέντρου ή ακανόνιστο δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό κάθε φορά που δαγκώνετε ή μασάτε, με αποτέλεσμα την ευαισθησία των δοντιών.

Τι υποδηλώνει η βλάβη των νεύρων

Εάν η ευαισθησία των δοντιών επιμένει ή επιδεινώνεται μετά την τοποθέτηση της στεφάνης, μπορεί να έχετε νευρική βλάβη. Όταν ένα δόντι ραγίσει ή σπάσει, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο δόντι και να προκαλέσουν βλάβη. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη και ευαισθησία των δοντιών.

Πότε πρέπει να δω τον οδοντίατρό μου για ευαισθησία στα δόντια;

Εάν η ευαισθησία των δοντιών μετά την τοποθέτηση της στεφάνης επιμένει για περισσότερο από δύο μήνες, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα που απαιτεί την προσοχή του οδοντιάτρου σας. Ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει την εφαρμογή της στεφάνης, θα αξιολογήσει τα δόντια και τα ούλα σας για βλάβη ή μόλυνση και θα καταστρώσει ένα σχέδιο θεραπείας.

Συμβουλές στο σπίτι για την ευαισθησία των δοντιών μετά τις στεφάνες

Εδώ είναι μερικά βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφίσετε την ευαισθησία των δοντιών σας:

Αποφύγετε πολύ ζεστά ή κρύα φαγητά και ποτά
Βουρτσίστε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα
Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια
Αποφύγετε τα σκληρά, τραγανά φαγητά
Φορέστε νυχτερινό φύλακα εάν έχετε βρουξισμό και τρίξτε τα δόντια σας
Πάρτε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή