Πονάει ο βαθύς καθαρισμός των δοντιών;

Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων. Ο τακτικός οδοντικός καθαρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται ένα βαθύτερο επίπεδο καθαρισμού που ονομάζεται βαθύς καθαρισμός των δοντιών ή απολέπιση και πλάνισμα ριζών.

Ο βαθύς καθαρισμός των δοντιών είναι μια μη χειρουργική θεραπεία συντήρησης που συνιστάται σε άτομα με ουλίτιδα, ιδιαίτερα όταν έχει προχωρήσει στα πρώιμα στάδια της περιοδοντίτιδας.

Η ουλίτιδα ή η περιοδοντική νόσος είναι μια μόλυνση των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αιμορραγία των ούλων, ύφεση των ούλων, κακοσμία του στόματος και, σε προχωρημένες περιπτώσεις, κινητικότητα και απώλεια δοντιών.

Ένας οδοντιατρικός υγιεινολόγος ή οδοντίατρος εκτελεί βαθύ οδοντικό καθαρισμό για την αντιμετώπιση της νόσου των ούλων.

Η διαδικασία αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία:

Απολέπιση

Κατά τη διάρκεια της απολέπισης, ο επαγγελματίας οδοντίατρος χρησιμοποιεί εξειδικευμένα εργαλεία για να αφαιρέσει τη συσσωρευμένη πλάκα και την πέτρα (σκληρυμένη πλάκα) από πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αυτό το βήμα βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων και των λίθων που συμβάλλουν στη φλεγμονή και την ασθένεια των ούλων.

Πλάνισμα ριζών

Το πλάνισμα των ριζών περιλαμβάνει την εξομάλυνση των ριζών των δοντιών για την αφαίρεση τραχιών περιοχών όπου μπορούν να συσσωρευτούν βακτήρια. Αυτό το βήμα ενθαρρύνει τα ούλα να προσκολληθούν ξανά στα δόντια και προάγει την επούλωση των ιστών των ούλων.

Τι γίνεται με τον βαθύ καθαρισμό και τον πόνο;

Το επίπεδο ενόχλησης που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια ενός βαθύ οδοντικού καθαρισμού ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Αναισθησία

Οι επαγγελματίες οδοντίατροι χρησιμοποιούν συνήθως ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάζουν την περιοχή πριν από έναν βαθύ καθαρισμό. Η εφαρμογή τοπικής αναισθησίας περιλαμβάνει μια βελόνα, η οποία μπορεί να είναι ανώδυνη ή να προκαλέσει σύντομη, ήπια ενόχληση.

Μόλις μουδιάσει η περιοχή, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Αντίθετα, μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση και να ακούσετε ήχους απόξεσης.

Ευαισθησία στα ούλα

Τα άτομα με ουλίτιδα παρουσιάζουν συχνά ευαισθησία, καθιστώντας τη διαδικασία βαθύ καθαρισμού ελαφρώς πιο άβολη. Ωστόσο, η τοπική αναισθησία θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τυχόν πόνο ή ευαισθησία κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Κατώφλι πόνου

Το όριο πόνου του καθενός είναι διαφορετικό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν τον βαθύ καθαρισμό των δοντιών εντελώς ανώδυνα, ενώ άλλοι νιώθουν ήπια ενόχληση. Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας εάν αισθάνεστε πόνο, ώστε να μπορούν να κάνουν προσαρμογές για να διασφαλίσουν ότι είστε όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Αισθήσεις μετά τη διαδικασία

Μετά από έναν βαθύ καθαρισμό, είναι συνηθισμένο να νιώθετε αισθήσεις όπως ήπια ευαισθησία, ευαισθησία ή ελαφρά αιμορραγία για μια ή δύο ημέρες. Αυτά τα αποτελέσματα μετά τη διαδικασία είναι γενικά διαχειρίσιμα με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και θα πρέπει να υποχωρήσουν γρήγορα.