3 τρόποι αντιμετώπισης οδοντικού τραυματισμού

Εάν ένα δόντι έχει αποκολληθεί σε οποιοδήποτε βαθμό και δεν μπορείτε να πάτε σε έναν οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να λάβετε για να προστατέψετε τα δόντια και τα ούλα σας από περαιτέρω βλάβη.

1. Τι να κάνετε για ένα δόντι που έχει χτυπήσει έξω

Εάν ένα ή περισσότερα δόντια διαχωριστούν μερικώς ή πλήρως από τα ούλα, καλέστε τον οδοντίατρό σας ή έναν επείγοντα οδοντίατρο χωρίς καθυστέρηση.

Εάν το δόντι έχει χτυπηθεί τελείως, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

Μαζέψτε το προσεκτικά από το στέμμα, προσέχοντας να αποφύγετε τη ρίζα.
Εάν υπάρχει βρωμιά στη ρίζα, ξεπλύνετε απαλά με λιμνάζον νερό μέχρι να καθαρίσει, μην την κρατάτε κάτω από βρύση.
Οι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθήσουν προσεκτικά να επαναφέρουν το δόντι στην υποδοχή του, φροντίζοντας να το τοποθετήσουν σωστά. Τα μικρά παιδιά που μπορεί να πνιγούν δεν πρέπει να το κάνουν αυτό.
Κρατήστε ένα χαρτομάντιλο ή βαμβάκι πάνω από το δόντι για να το κρατήσετε στη θέση του, αλλά μην το πιέζετε προς τα κάτω.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι σε ένα μικρό δοχείο με γάλα ή ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να λάβετε θεραπεία.

Για να επανεμφυτευθεί ένα εντελώς απομακρυσμένο δόντι, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει εντός μιας ώρας, μερικές φορές νωρίτερα. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι ένας οδοντίατρος που προσφέρει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμος να σας συναντήσει στο ιατρείο του.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μεταβείτε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή εάν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά κοντινά νοσοκομεία, καλέστε το καθένα και ρωτήστε για τις οδοντιατρικές τους υπηρεσίες για να καθορίσετε σε ποιο ER να πάτε.

Για πόνο και πρήξιμο, κρατήστε μια κρύα κομπρέσα στο εξωτερικό της γνάθου για να βοηθήσετε και, εκτός εάν αντενδείκνυται, πάρτε ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή (αν το χρειάζεστε).

2. Τι να κάνετε εάν σπάσετε ή σπάσετε ένα δόντι

Ένα ραγισμένο δόντι πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως από έναν οδοντίατρο και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ριζικού σωλήνα (RTC) εάν η ρωγμή έχει φτάσει στον πολφό.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι ρωγμές μπορεί να προχωρήσουν και να φτάσουν κάτω από τη γραμμή των ούλων σε βαθμό που να προκαλεί το θάνατο του δοντιού από έλλειψη ροής αίματος.

Ενώ ορισμένες ρωγμές δεν προκαλούν καμία ενόχληση, όταν εμφανίζονται στην επιφάνεια δαγκώματος του δοντιού, αυτό μπορεί να προκαλέσει ήπιο έως έντονο πόνο όταν τρώτε και πίνετε. Εάν δαγκώσετε κάτι που σπάει ή σπάει το δόντι σας, καλέστε γρήγορα τον οδοντίατρο και κλείστε ένα ραντεβού έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), για να βοηθήσετε τον οδοντίατρο να αποκαταστήσει το δόντι.

Ξεπλύνετε αμέσως το στόμα σας με ζεστό νερό,
Ασκήστε πίεση για να σταματήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία και τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή για να μειώσετε το πρήξιμο.
Προσπαθήστε να βρείτε τυχόν κομμάτια από το σπασμένο δόντι, τυλίξτε τα σε ένα βρεγμένο πανί ή γάζα και φέρτε το μαζί σας στο οδοντιατρικό σας ραντεβού.
Για μερικά μικρά σπασίματα ή ρωγμές, ο οδοντίατρος μπορεί να είναι σε θέση να συνδέσει το δόντι ξανά μεταξύ τους ή να χρησιμοποιήσει καπλαμάδες για να κρύψει τη ρωγμή.

3. Τι να κάνετε εάν χάσετε ή σπάσετε ένα στέμμα

Εάν χάσετε ή σπάσετε μια κορώνα, επιθεωρήστε την περιοχή για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να κλείσετε ένα επείγοντα ραντεβού με τον οδοντίατρο ή όχι.

Εάν η στεφάνη έχει χαλαρώσει, καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να σας συμβουλεύσουμε να τοποθετήσετε το στέμμα πίσω στο τροποποιημένο δόντι σας χρησιμοποιώντας μια προσωρινή κόλλα οδοντοστοιχίας χωρίς συνταγή γιατρού.
Εάν έχετε την κορώνα και είναι σε καλή κατάσταση, κρατήστε την, καθώς ο οδοντίατρος μπορεί να την επανατοποθετήσει. Εάν χαθεί η κορώνα, μπορεί να δημιουργηθεί αντικατάσταση.
Εάν σπάσετε ή χάσετε μια στεφάνη, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο εντός μιας εβδομάδας για να αποφύγετε την ανάγκη δημιουργίας άλλου αποτυπώματος, καθώς ο ιστός των ούλων κάτω από το στέμμα που λείπει μπορεί να αναπτυχθεί, καθιστώντας το αρχικό αποτύπωμα άχρηστο.

Κλείστε ένα επείγοντα ραντεβού με τον οδοντίατρο εάν υπάρχουν οι ακόλουθες συνθήκες.

Πονάτε σημαντικά
Η κορώνα είναι εν μέρει στερεωμένη αλλά αρκετά χαλαρή ώστε να δημιουργεί κίνδυνο πνιγμού
Το δόντι ή η στεφάνη έχει μια οδοντωτή άκρη που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο μάγουλο ή τη γλώσσα σας